112

Storm Eunice zorgt voor overlast

De storm Eunice heeft vrijdag de Gelderse Vallei niet ontzien. Met razend geweld en windkracht 8 vergezeld van soms felle windvlagen van 120 km per uur joeg de storm over de regio.

Veel schade aan bomen in Barneveld

De brandweer had in alle plaatsen de handen meer dan vol met oproepen om te helpen bij stormschade. Om 17.12 uur werden er noodwaarschuwingen gegeven wegens de weersituatie, met het verzoek om alleen nog 112 te bellen voor levensbedreigende situaties.

Aan de Krumselaarseweg in Barneveld stortte rond 17.30 uur een deel van een kalverschuur in. De brandweer kwam de veehouder helpen om de dieren in veiligheid te brengen. Op meerdere plekken in de regio Barneveld waaiden pannen van de daken en bezweken een groot aantal bomen. Tevens kwamen er veel meldingen van stormschade uit Garderen, Voorthuizen, Kootwijkerbroek, Stroe en Kootwijk. Aan de Landweer in Barneveld waaide rond 15.45 uur een boom om. De brandweer moest eraan te pas komen om de boom weg te zagen. De rijbaan was tijdelijk geblokkeerd. Bij een huis aan de Hessenweg in Barneveld kwam een omgewaaide boom op het dak terecht. Aan de Plantagelaan in Barneveld hebben medewerkers van de gemeente twee bomen met een graafmachine weggehaald, omdat de bomen een gevaar vormden voor enkele seniorenwoningen.

Brandweer verwijdert loshangende geveldelen in Ede

Vrijdagavond 18 februari rond 23.10 uur heeft de brandweer aan de Laan der Verenigde Naties in Ede een gevaarlijke situatie veiliggesteld. Bij de bioscoop hingen gevelplaten los. De brandweer kwam met de hoogwerker er aan te pas om deze te verwijderen. Vanwege storm Eunice werd voor een aantal provincies “code rood” uitgegeven tot 03.00 uur ’s nachts. Men werd verzocht niet de weg op te gaan als dit niet nodig was. Ook reden er vanaf 14:00 uur geen treinen meer. In de Vallei begon het aan het eind van de vrijdagavond de storm naar windkracht 6 te veranderen.

Schade storm Eunice te groot: deze ochtend zeker nog geen NS-treinen

ProRail is inmiddels druk bezig met het controleren van het spoor. Dit is door de aanhoudende harde wind nog niet overal mogelijk. Dit betekent dat er deze ochtend helaas nog geen treinen kunnen rijden. Wanneer dat wel weer mogelijk is, is op dit moment nog niet te zeggen, houd er rekening mee dat het tot in de middag kan duren. Plan uw reis kort voor vertrek.

Plan uw reis

Rijswaterstaat

Ook op de wegen wordt deze zaterdagochtend al hard gewerkt aan het opruimen van de dingen die er op te terecht zijn gekomen door storm Eunice. Rijkswaterstaat adviseert weggebruikers de verkeersinformatie en de weersinformatie te bekijken voor vertrek. “Hou rekening met hinder door opruim- en herstelwerkzaamheden”, adviseert een woordvoerster van Rijkswaterstaat.

Er is de afgelopen nacht al heel veel opgeruimd, zo zegt ze: verkeersborden, takken, bomen. Ook kwamen er veel gekantelde vrachtwagens op de weg en raakte ergens een verkeersscherm los en kwam dat op de weg terecht.

Op sommige wegen liggen nog bomen en is de weg nog afgesloten, bijvoorbeeld op de A12/A27 bij knooppunt Lunetten.

De ANWB waarschuwt op de site dat in de kustprovincies en rond het IJsselmeer zeer zware windstoten voorkomen. Maar ook in de rest van het land kunnen de komende uren nog zware windstoten zijn. De woordvoerster van Rijkswaterstaat benadrukt dat het dus wel verstandig is daarop alert op te blijven. “Beide handen aan het stuur.”

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen