112

Effectief samenwerken leidt tot aanhouding bij restaurant in Voorthuizen

Foto: Barneveld.nieuws.nl

Op donderdag 29 februari vond een politie-inval plaats in een restaurant in Voorthuizen, waarbij één persoon is aangehouden vanwege het bezit van een alarmpistool gelijkend op een echt vuurwapen.

De inval was een direct gevolg van een integrale veiligheidscontrole van de gemeente Barneveld, politie, douane en Omgevingsdienst de Vallei op 21 februari, waarbij op het Mobilisatiecomplex Voorthuizen beschermde uilen en roofvogels werden aangetroffen. Dit was voldoende aanleiding tot verder onderzoek, waarbij onder andere dit restaurant in beeld kwam. Naast de inval sloot de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) een gedeelte van het restaurant vanwege onhygiënische praktijken en de voedselveiligheid. Daarnaast namen zij verspreid over vier dagen op meerdere locaties in totaal 45 roofvogels en uilen in beslag.

Tijdens de integrale controle van 21 februari jongstleden bracht de veiligheidsdelegatie een onaangekondigd bezoek aan het Mobilisatiecomplex (MOB-complex) te Voorthuizen. Momenteel dient het complex als bedrijventerrein waar panden worden verhuurd. Eenmaal ter plaatse werden de verwaarloosde dieren, de zogeheten oehoes, aangetroffen in een loods. De uilenvondst leidde uiteindelijk tot de inval op 29 februari en aanhouding, waarbij ook de NVWA actief was voor een controle aan het restaurant op het gebied van voedselveiligheid. Ook gaf de integrale controle aanleiding om panden net over de grens in de gemeente Nijkerk en naast het restaurant te doorzoeken. Daarbij werd nogmaals het MOB-complex doorzocht. In Nijkerk werden naast uilen en roofvogels ook papegaaien aangetroffen. Tevens werden in overleg met de officier van justitie bij het restaurant vijf honden in beslag genomen. Ook in Nijkerk werd een hond meegenomen. De dieren werden in zeer slechte condities aangetroffen. Dit heeft geleid tot sluiting van een woning, op last van de burgemeester van Nijkerk.

Handen uit de mouwen voor een veilige samenleving

“Georganiseerde misdaad vraagt om georganiseerd samenwerken”, zo stelt Jacco van der Tak, burgemeester van de gemeente Barneveld. “Ons nieuwe veiligheidsplan resulteert in een gedegen structuur bij de aanpak van ondermijning. Sinds het begin van dit jaar voeren we bijvoorbeeld jaarlijks een aantal integrale controles uit. Het incident in Voorthuizen is een mooi voorbeeld van samenwerken en doorpakken. Door doortastend handelen van politie, de NVWA, Omgevingsdienst de Vallei en gemeentecollega’s vonden een aantal opeenvolgende acties plaats. We willen deze aanpak verder doorontwikkelen, juist ook samen met onze inwoners en ondernemers. Dit alles voor een veilige samenleving.”

Samenwerking met partners maakt impact

Ook de politie kijkt terug op een geslaagde en proactieve aanpak en samenwerking. Melchior Esser, teamchef basisteam Veluwe Vallei-Noord, vertelt: ‘’Er wordt veel gesproken over de aanpak van ondermijning, hier doen we het. Schouder aan schouder met onze partners en dat heeft impact.’’

Integraal Veiligheidsplan 2024 – 2027

De gemeente Barneveld betrok haar inwoners vorig jaar bij de inhoudelijke totstandkoming van het Integraal Veiligheidsplan. In het plan staan de veiligheidsambities die de gemeenten Barneveld, Nijkerk en Scherpenzeel samen met de politie en het Openbaar Ministerie hebben opgesteld. Daarnaast zijn deze doelstellingen ook gekoppeld aan een concrete aanpak.
Een van de belangrijkste prioriteiten binnen het veiligheidsplan is de aanpak van ondermijnende criminaliteit, waarbij integrale controles meermaals per jaar plaatsvinden. De Barneveldse gemeenteraad stelde het Veiligheidsplan afgelopen december definitief vast.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen