ChristenUnie fractie stelt vragen in de gemeenteraad over vliegroutes over de Veluwe van en naar vliegveld Lelystad

Foto: Barneveld.nieuws.nl

Van de vereniging Kootwijk vooruit ontvingen wij ter informatie een mail die de vereniging aan het college gestuurd heeft over deze vliegroutes. Daarin vermeldt de vereniging dat de minister het voornemen had de vliegroutes over Apeldoorn te laten lopen.

Vanuit Apeldoorn is daar met weerstand op gereageerd, onder andere vanwege de belangen van vliegveld Teuge die dan ernstig geschaad zouden worden. Volgens Kootwijk Vooruit is er nu een voornemen om de routes zo aan te passen dat ze over de Veluwe gaan, waaronder over Kootwijk. Volgens de vereniging za het over enkele jaren om 50.000 vluchten gaan die dus voor een groot deel over een Natura 2000-gebied gaan.

  1. Is het College door het ministerie van Infrastructuur en Milieu of door de provincie Gelderland geïnformeerd over dit voornemen?
  2. Indien het college geïnformeerd is, op welke wijze is dat dan gebeurd? Uit het verslag van de raadsvergadering van de gemeente Apeldoorn van 6 juli jongstleden blijkt dat de vliegtuigen op een hoogte van ongeveer 1.800 meter voorbij zullen komen. Momenteel vliegen er ook veel vliegtuigen over onze gemeente komende vanaf Schiphol. Deze vliegen doorgaans op een hoogte tussen 3.500 en 5.000 meter en zijn dan goed te horen. Als vliegtuigen op 1.800 meter over komen, zullen ze veel beter te horen zijn. In Kootwijk en Garderen zou dit voor geluidsoverlast kunnen zorgen.
  3. Is er een indicatie te geven welke geluidsoverlast dit gaat opleveren voor de inwoners van Kootwijk en Garderen?
  4. Is er ook geluidsoverlast te verwachten voor inwoners van Stroe en Kootwijkerbroek?
  5. Welke gevolgen zijn er te verwachten voor de luchtkwaliteit boven het oostelijke gedeelte van onze gemeente? Zoals gezegd maakt de natuur rondom Kootwijk deel uit van het Natura2000-gebied. In dit gebied moeten flora en fauna beschermd worden. De ChristenUnie hecht hier sterk aan. We willen zuinig zijn op onze mooie natuurgebieden.
  6. Heeft het college er zicht op welke schadelijke effecten voor de natuur aan de oostkant van onze gemeente zijn te verwachten als de aanvliegroute hier overheen gaat? Zoals bekend komen er veel toeristen naar onze gemeente, juist ook vanwege de rust en de natuur.

Ook daarom wil de ChristenUnie dat goed gekeken wordt naar de effecten die deze aanvliegroute kan hebben op onze omgeving. We begrijpen dat mogelijk niet alle vragen nu of op korte termijn te beantwoorden zijn. Maar we verzoeken het college actief te onderzoeken welke gevolgen de vliegroute voor onze gemeente kan hebben, actief voor de eerdergenoemde belangen op te komen bij het ministerie en de provincie en de raad hierover actief te informeren. 7. Wil het college gehoor geven aan het hierboven genoemde verzoek?

Met vriendelijke groet namens de fractie van de ChristenUnie, J.A. van den Top L.J. Scheijgrond

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen