Meer mogelijkheden om een rotonde te adopteren

Foto:

Barneveld verruimt de mogelijkheden om een rotonde te adopteren. Dat besloot het college eerder deze week. Het is de bedoeling dat niet meer alleen ‘groen-gerelateerde’ ondernemers (hoveniers, bloemisten, kwekerijen) in aanmerking komen, maar álle bedrijven en organisaties in Barneveld waarbij voor een aantal rotondes specifiek wordt gezocht naar de invulling met kunstuitingen.

De gemeente Barneveld streeft naar een afwisselende, verzorgde en aantrekkelijke openbare ruimte. Middencirkels van rotondes zijn een blikvanger in de openbare ruimte. Tot op heden werden zogeheten groen-gerelateerde bedrijven in de gelegenheid gesteld een rotonde te adopteren.

De gemeenteraad vroeg het college om na te gaan of het beleid kan worden verruimd en ook andere bedrijven en organisaties in de gelegenheid zouden kunnen worden gesteld om een rotonde te adopteren. Verruiming Het college besloot vorige week om het adoptiebeleid voor rotondes te verruimen waarbij álle bedrijven en organisaties, maar ook instellingen en professionele kunstenaars en stichtingen in de gelegenheid worden gesteld om een rotonde te adopteren en een ontwerp in te dienen. Het inrichtingsvoorstel wordt vervolgens afgestemd met de gemeente en eventuele belanghebbenden. Als tegenprestatie mag op de rotonde een reclameuiting worden geplaatst.

De gemeente Barneveld heeft 24 rotondes die in aanmerking komen voor adoptie. Voor een aantal locaties worden al gesprekken met belangstellende bedrijven gevoerd. De overgebleven rotondes worden op een later moment gepubliceerd op de gemeentelijke informatiepagina en de gemeentelijke website.

De voorwaarden voor het adopteren van een rotonde blijven hetzelfde:

– Het ontwerp wordt afgestemd met de gemeente en/of belanghebbenden en omwonenden;

– Bij het ontwerp moet rekening worden gehouden met de bestaande elementen op de rotonde, zoals de lichtmasten en bebording en eventueel al aanwezige kunstwerken en artistieke uitingen;

– De verkeersveiligheid mag niet in het geding zijn (waarbij valt te denken aan reflecterende objecten die de aandacht van het verkeer afleiden, voorwerpen die uitsteken, etc.);

– De gemeente Barneveld en de adoptant sluiten een overeenkomst voor de adoptie van de rotonde.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen