Duurzaamheidsleningen van de gemeente Barneveld zijn succesvol

Foto: Barneveld.nieuws.nl

Het gaat goed met het verstrekken van de duurzaamheidsleningen in de gemeente Barneveld. In maart 2017 stelde de gemeente nog een bedrag van € 400.000,- beschikbaar aan duurzaamheidsleningen. Dit bedrag is inmiddels uitgeleend.

Het college van burgemeester en wethouders wil daarom aan de gemeenteraad voorstellen om opnieuw € 500.000,- beschikbaar te stellen voor het verstrekken van duurzaamheidsleningen aan inwoners, culturele instellingen en sportverenigingen. Vraag naar duurzaamheidsleningen flink gestegen Geheel passend binnen de uitvoering van de Energievisie van de gemeente Barneveld, zet de gemeente flink in op het stimuleren van huiseigenaren en maatschappelijke organisaties om te verduurzamen. Bijvoorbeeld door de inzet van het Energieloket, de wijkavonden en de communicatiecampagne.

De vraag naar de aantrekkelijke en laagdrempelige duurzaamheidslening van de gemeente Barneveld is daardoor binnen korte tijd flink gestegen. Ook is er een stijgende lijn te zien in de bedragen die worden geleend. Steeds vaker komen aanvragen bij de gemeente binnen voor het maximaal te lenen bedrag van € 25.000,-. Door de toegenomen vraag, is het bedrag dat de gemeente Barneveld beschikbaar stelt aan duurzaamheidsleningen steeds sneller uitgeleend. Op de € 300.000,- die in 2010 beschikbaar kwam, was pas in het najaar van 2016 een aanvulling van € 300.000 nodig. Vervolgens was er daarop in maart 2017 opnieuw een aanvulling nodig van € 400.000,- en nu wordt er dus opnieuw een verzoek aan de gemeenteraad gedaan voor een aanvulling van € 500.000,-. Als de gemeenteraad daarmee in december akkoord gaat, dan heeft de gemeente Barneveld in totaal € 1,5 miljoen aan duurzaamheidsleningen beschikbaar gesteld.

Besteding van duurzaamheidslening De duurzaamheidslening wordt aan diverse maatregelen besteed. Nummer 1 zijn de zonnepanelen. Maar een groei is te zien bij de financiering van warmtepompen en ‘nul-op-meter”-renovaties. De duurzaamheidslening is verder besteed voor isolatie (van glas, gevel, dak en vloer), nieuwe cv’s, zonneboilers, pelletkachels en verwarmingsinstallaties. Duurzaamheidsleningen van de gemeente Barneveld De duurzaamheidslening is een lening voor inwoners, culturele instellingen en sportverenigingen. Tegen gunstige rente en aflossingsvoorwaarden kunnen zij een bedrag lenen voor energiebesparende maatregelen in en aan hun woning of accommodatie. De besparing die met de energiebesparende maatregel(en) kan worden gerealiseerd is vaak groter dan de aflossings-en rentekosten van de duurzaamheidslening. Zo profiteren de gebruikers van de lening direct. Men kan minimaal € 2.500 en maximaal € 25.000 lenen voor het isoleren van de woning of complex en de aanschaf van energiebesparende installaties, zoals warmtepompen, zonnepanelen, zonneboilers, gevelisolatie etc..

De duurzaamheidslening kan via de website van de gemeente www.barneveld.nl worden aangevraagd. Daar staat ook meer informatie over de huidige rentestand en aflossingstermijnen. Contact met het Energieloket Inwoners die meer willen weten over duurzaam (ver)bouwen, energie besparen, de duurzaamheidslening of subsidies, kunnen bellen of mailen met het Energieloket van de gemeente Barneveld: 0342-495450 of e-mail [email protected]. Zij ontvangen dan gratis en onafhankelijk energieadvies van energieadviseur Jan Peter Pols van het Energieloket.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen