Huurdersvereniging Barneveld, Woningstichting Barneveld en gemeente Barneveld ondertekenen Prestatieovereenkomst Wonen 2018-2022

Foto: Barneveld.nieuws.nl

Huurdersvereniging Barneveld, Woningstichting Barneveld en gemeente Barneveld hebben prestatieafspraken gemaakt voor 2018-2022 over Betaalbaar wonen, Voldoende geschikte sociale huurwoningen, Duurzaamheid met kwaliteit en Prettig wonen met elkaar. De afspraken zijn een uitwerking van het wettelijk verplichte bod dat de woningcorporatie voor 1 juli aan de gemeente deed. De prestatieafspraken zijn op  – woensdag 13 december 2017 – ondertekend door voorzitter A.A. van der Woude van Huurdersvereniging Barneveld, directeur-bestuurder mevrouw  L. Brouwer-de Jong van Woningstichting Barneveld en de wethouders A. de Kruijf en P.J.T. van Daalen van de gemeente Barneveld.

In de afgelopen twee maanden stelden de drie partijen met elkaar op constructieve wijze de prestatieafspraken op. Zij formuleerden in totaal 20 concrete prestatieafspraken voor de vier thema’s. Ook maakten zij afspraken over de onderlinge samenwerking.

De belangrijkste afspraken die de drie partijen hebben gemaakt, zijn:

 Woningstichting Barneveld continueert in de periode 2018 tot en met 2021 de bouw van totaal circa 450 sociale huurwoningen die in de periode 2017 t/m 2021 is voorzien. Daarmee draagt Woningstichting Barneveld in belangrijke mate bij aan het behoud van 20% marktaandeel van sociale huurwoningen binnen de totale woningvoorraad van gemeente Barneveld.

 Woningstichting Barneveld werkt in overleg met Huurdersvereniging Barneveld en gemeente Barneveld aan het betaalbaar houden van haar sociale huurwoningen door een gematigd huurprijsbeleid, verlaging van woonlasten door verduurzaming en voldoende aanbod van woningen onder de aftoppingsgrenzen van de Wet op de huurtoeslag.

 Woningstichting Barneveld en gemeente Barneveld verhogen op het gebied van duurzaamheid hun inspanningen. De woningstichting doet dit door de komende jaren jaarlijks bij gemiddeld 105 bestaande huurwoningen verbeteringen door te voeren, waardoor energielasten verlagen. Voor maatregelen aan de schil van de woning vraagt de woningstichting geen huurverhoging, met als doel de woonlasten zo laag mogelijk te houden. Huurdersvereniging Barneveld is hier content mee. Verder wordt er gewerkt aan een Energie Index van 1,30 in 2022; de huidige index is 1,40 en daarmee loopt de woningstichting voor op de landelijke doelstellingen. Daarnaast wordt ervaring opgedaan met BENG (Bijna Energie Neutraal Gebouwd) bij nieuwbouw, onder andere in Wikselaarse Eng en Holzenbosch.

 De drie partijen voeren in 2018 gericht campagne om huurders meer energiebewust te maken via voorlichting en coaching over energieverbruik. Doelstelling is zoveel mogelijk huurders te bereiken, zodat zij profiteren van lagere woonlasten door energiebesparing. In te zetten kanalen zijn onder andere het spreekuur van de huurdersvereniging, het bewonersblad en individuele voorlichting door de woningstichting en het gemeentelijke Energieloket Barneveld.

Een selectie van concrete plannen  De locatie Julianaplein wordt met de realisatie van 40 sociale huurwoningen als belangrijk herstructureringsproject in 2018 uitgevoerd.

 De locatie Wikselaarse Eng draagt met 53 sociale huurwoningen in belangrijke mate bij aan de  ‘inhaalslag sociale woningbouw’. De woningen worden aardgasvrij.

 Gemeente Barneveld, Huurdersvereniging Barneveld en Woningstichting Barneveld stellen, in samenwerking met partners uit wijken en buurten, een leefbaarheidsprogramma op. Prettig wonen met elkaar en elkaar ontmoeten, met name in aandacht wijken en nieuwbouwwijken, is het doel.

 De drie partijen informeren huurders actief over besparingsmogelijkheden en verwijzen huurders naar de beschikbare energiecoaches.

 Er start in het kader van Prettig en Veilig Wonen een pilot om ouderen met voorrang te laten doorstromen naar geschikte huurwoningen en zo sociale eensgezinds huurwoningen vrij te maken voor woningzoekenden.  Woningstichting Barneveld gaat jaarlijks € 125.000 extra investeren om woningen voor senioren levensloopbestendig te maken.

 Met verschillende partijen (waaronder nutsbedrijven  en zorgverzekeraars) wordt een convenant opgesteld om ‘vroeg signalering van betalingsachterstanden’  op te starten.

 Medewerkers van Woningstichting Barneveld worden getraind in het herkennen van signalen van huiselijk geweld en kindermishandeling. Gemeente Barneveld betaalt deze training ‘Safe at Home’.

 Voor specifieke doelgroepen wordt als pilot via een casuïstiek overleg de noodzaak van urgentie met verantwoordelijke partijen onderzocht. De partijen blijven voldoen aan de doelstelling: zorgen voor huisvesting statushouders en mantelzorgers.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen