ChristenUnie stelt vragen aan de raad over de verduurzaming van het gemeentelijk vastgoed

Foto: Christen Unie

Zoals bekend heeft de gemeente Barneveld mede op initiatief van de ChristenUnie een stevige ambitie neergezet om over te stappen op duurzame energie. Daarbij is als doel gesteld dat in 2020 20% van de energie duurzaam wordt opgewekt.

Klimaat

De fractie van De ChristenUnie vindt dit belangrijk, omdat het gebruik van fossiele energie bijdraagt aan de verandering van het klimaat wat onder andere natuurrampen, hongersnoden en conflicten tot gevolg zal hebben.

Daarnaast is de verwachting dat oliebronnen op raken en dat nieuwe olievelden moeilijker te bereiken zijn, waardoor olie duurder wordt. Ook is het zeer de vraag of we voor onze energie afhankelijk willen worden van landen waar we niet altijd goede politieke banden mee hebben. De ChristenUnie ziet een mooie ontwikkeling die zich in het jaar 2018 verder gaat ontvouwen.

Verduurzaming

De uitdagingen om onze gemeente te verduurzamen worden in alle dorpen gezien en gedragen. Dit heeft tot gevolg dat de handen uit de mouwen worden gestoken. Er ontstaan initiatieven vanuit inwoners van onze dorpen om een positieve bijdrage te leveren aan de opgave die voor ons ligt om te verduurzamen. Voorthuizen verenigt zich in de Coöperatie Voorthuizen Duurzaam, de Terschuurse industriële kring spreekt over plannen voor ‘een zee aan zonnepanelen’, de Glind wil een duurzame proeftuin zijn en Kootwijkerbroek wil een duurzame coöperatie starten. Dit klinkt de ChristenUnie als muziek in de oren. Het is zeer belangrijk dat verduurzaming door de samenleving gedragen wordt. Die gedragenheid en de energie om aan de slag te gaan is nu meer dan ooit zichtbaar. Wat begon met het initiatief van Voetbal Vereniging Stroe om de duurzaamheidslening ook voor verenigingen beschikbaar te stellen krijgt zijn vervolg bij andere organisaties.

Energieneutraal

Onlangs kondigde de Woningstichting Barneveld aan ‘bijna energieneutraal’ te gaan bouwen. En de gemeente Barneveld zet voor nieuwbouwwijken in op gas-loos bouwen. Er staat in 2018 een hoop goeds te gebeuren. Verduurzaming leeft in de dorpen en er worden grote stappen gezet. Dat maakt het extra wrang dat de gemeente achter blijft.

Gestelde doelen blijven achter

Ondanks de gestelde doelen, worden de nodige maatregelen niet snel genoeg genomen. In december 2014 is de gemeente begonnen met een eerste stap. Het besluit werd genomen om zonnepanelen te plaatsen op het gemeentehuis, de gemeentewerf, het hulpverleningscentrum, de milieustraat en het uitvaartcentrum. Het plan was om een jaar later, dus eind 2015, een tweede stap te zetten. Deze tweede stap werd uitgesteld naar mei 2016 en vervolgens naar 2017. In het uitvoeringsprogramma van de energievisie voor 2017 werd hierover het volgende geschreven: In maart 2017 zal een Plan van Aanpak voor het behalen van 20% duurzame energie voor gemeentelijk vastgoed, worden voorgelegd aan de gemeenteraad. De verwachting is dat de 20% te behalen is. Maar hiervoor zijn wel extra investeringen nodig in te plaatsen zonnepanelen en installaties. Tot op heden is het plan niet voorgelegd aan de raad.

De ChristenUnie heeft hierbij enkele vragen:

  1. Wanneer kan de gemeenteraad het plan van aanpak voor het behalen van 20% duurzame energie voor gemeentelijk vastgoed tegemoet zien?
  2. Wat is de reden dat het plan van aanpak inmiddels ruim 2 jaar is vertraagd?
  3. Wat heeft u weerhouden om een voorstel te doen voor het plaatsen van meer zonnepanelen op gemeentelijk vastgoed sinds het afronden van de eerste fase medio 2015? Voor grootschalige duurzame energievoorziening is er de landelijke SDE subsidie.

In het voorjaar van 2018 is er opnieuw 6 miljard euro beschikbaar voor duurzame projecten. De ChristenUnie ziet graag dat ook Barneveld een deel van die subsidie gaat benutten. Duurzame investeringen dragen bij aan werkgelegenheid en innovatie. Laten we daarom meedingen naar financiering en dit geld niet alleen naar andere regio’s laten wegstromen. Subsidieaanvragen moeten tussen 13 maart en 5 april worden ingediend. Elk jaar dalen de subsidiebijdragen per opgewekte kWh. Het is daarom van belang om niet nog meer vertraging op te lopen.

  1. Welke plannen heeft u gereed om in maart SDE subsidie voor aan te vragen?
  2. Wilt u met het oog op SDE subsidie een verduurzamingsvoorstel voorbereiden, zodat de gemeenteraad daarover kan besluiten in de raadsvergadering van 7 maart 2018 De ChristenUnie vindt het de hoogste tijd dat de gemeente doorpakt, zoals is afgesproken.

De mooie initiatieven die in de samenleving ontstaan, maken duidelijk dat de gemeente niet achter kan blijven. We zien dan ook uit naar uw beantwoording en hopen hierin grote ambitie te ontdekken die ook omgezet wordt in daden.

Peter Spruijt namens De ChristenUnie fracie

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen