Gemeente Barneveld voorbereid op nieuwe, strengere privacyregelgeving

Foto: Barneveld.nieuws.nl

Vanaf 25 mei 2018 zijn alle gemeenten, net als andere organisaties die met persoonsgegevens omgaan, wettelijk verplicht om aan de nieuwe privacyregels van de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) te voldoen.

Als gemeente Barneveld zijn we in de afgelopen maanden volop bezig geweest om aan de nieuwe en strengere regelgeving te voldoen. Inwoners kunnen er vanuit gaan dat de gemeente zorgvuldig met persoonsgegevens omgaat.

Wat betekent dit voor inwoners?

Door de AVG krijgen mensen meer mogelijkheden om voor zichzelf op te komen bij de verwerking van hun gegevens. Hun privacyrechten worden namelijk versterkt en uitgebreid. Op de website van de gemeente is meer informatie over privacy te vinden.

Aanpassingen in de organisatie

De Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) legt meer verantwoordelijkheid bij de gemeente Barneveld. De gemeente moet aantonen aan de privacyregels te voldoen. De nieuwe regels verplichten de gemeente om goed na te denken over hoe de organisatie persoonsgegevens verwerkt en beschermt.

De verantwoordingsplicht houdt in de gemeente moet kunnen aantonen dat verwerkingen van persoonsgegevens aan de regels van de AVG voldoen. De gemeente Barneveld houdt daarom een verplicht register van verwerkingen bij. Ook partijen waarmee de gemeente Barneveld samenwerkt en die persoonsgegevens voor de gemeente verwerken, moeten beoordeeld worden en gekeken worden of verwerkersovereenkomsten moeten worden afgesloten.

Ten behoeve van de interne organisatie is begin mei door het college van burgemeester en wethouders de functionaris gegevensbescherming (FG) in de organisatie benoemd. Deze functionaris houdt toezicht op de toepassing en naleving van de AVG. Daarnaast houdt een privacy officer zich bezig met het ondersteunen van de organisatie bij de uitvoering van haar taken en de privacyvraagstukken die hierbij spelen.

Bewustwording belangrijk

Privacy beschermen is behalve een stuk regelgeving, ook een stuk bewustwording hoe om te gaan met persoonsgegevens.

Om die reden hebben alle medewerkers van de gemeente Barneveld een workshop privacy en informatiebeveiliging gevolgd. Daarnaast heeft de gemeente samen met Welzijn Barneveld voorlichting gegeven aan verenigingen en maatschappelijke organisaties over de AVG, zodat ook zij zorgvuldig omgaan met persoonsgegevens.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen