Samenwerkingspartners ondertekenen Convenant Sluitende Aanpak Personen met Verward Gedrag

Foto: pauw Media/Gemeente Barneveld

Gemeente Barneveld, Politie Regionale Eenheid Oost-Nederland, Veiligheids- en Gezondheidsregio Gelderland-Midden (VGGM), Elan Barneveld/Bemoeizorg Barneveld, GGZ Centraal, Woningstichting Barneveld en Huisartsenpost Eemland hebben de handen ineen geslagen in de aanpak van personen met verward gedrag.

De partners willen nauw samenwerken om voor deze mensen een veilig en zinvol eigen leven te organiseren binnen de samenleving. Op woensdag 5 december legden de zeven partners hun gezamenlijk intentie vast door het ondertekenen van het ‘Convenant Sluitende Aanpak Personen met Verward Gedrag’.

De samenwerkingspartners hanteren in deze aanpak een brede definitie van verwardheid. Het gaat hierbij om mensen die eenmalig of chronisch de grip op hun leven (dreigen te) verliezen, waardoor het risico aanwezig is dat zij zichzelf of anderen schade berokkenen.

Resultaten

Met een integrale en sluitende aanpak streven de partners naar een doorlopende zorgketen, dat 24/7 (dus ook in crisissituaties) zo dicht mogelijk in de eigen omgeving beschikbaar is, voor personen met verward gedrag. Bovendien wordt het sociale netwerk van personen met verward gedrag zoveel mogelijk betrokken bij het oplossen van problemen. In het nazorgtraject is nadrukkelijk aandacht voor de betrokkenen en de directe omgeving. De samenwerking heeft ook als doel om preventieve activiteiten te ontwikkelen ter voorkoming van escalaties en meldingen. Uiteindelijk moet de aanpak het aantal meldingen van personen met verward gedrag stabiliseren en op de lange termijn terugbrengen.

Werkproces

Iedere samenwerkingspartner vervult in de zorgketen een eigen rol en levert op deze manier een belangrijke bijdrage aan de sluitende aanpak conform de afspraken die zijn gemaakt. Vanuit haar verantwoordelijkheid voor de inwoners vervult de gemeente Barneveld de regierol in de keten. In het convenant is een referentiewerkproces na een acute melding opgenomen, dat een beeld geeft van de werkwijze van de verschillende partners in de aanpak van personen met verward gedrag in de gemeente Barneveld. Dit werkproces is geen blauwdruk omdat maatwerk-inzet nadrukkelijk mogelijk en wenselijk blijft.

Borgen van de aanpak

De afspraken in deze lokale aanpak sluiten aan bij landelijke en regionaal gemaakte of te maken afspraken. In het kader van privacy is in samenwerking met de relevante partners ook een privacyreglement opgesteld en ondertekend om zo de gegevensuitwisseling tussen de verschillende partijen te borgen. Om de sluitende aanpak op personen met verward gedrag te blijven borgen, blijven de samenwerkingspartners de aanpak volgen en wordt dit convenant en de onderliggende samenwerking na uiterlijk twee jaar geëvalueerd.

Gemeente Barneveld

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen