Het college van B&W heeft de vragen van de fractie van Lokaal Belang beantwoord

Foto: Barneveld.nieuws.nl

Op 17 december 2018 stelde de fractie van lokaal Belang vragen over het uitgaan van 16- en 17-jarige jongeren in Barneveld.

Club Move

Club Move heeft, als zelfstandige ondernemer, de beslissing genomen om alleen personen vanaf 18 jaar toe te laten. Dit is vervolgens door de ondernemer in een persoonlijk gesprek aan ons gemeld. Hij wilde niet langer het risico lopen op sancties in verband met alcoholgebruik door jongeren onder de 18 jaar.

Drank en Horecaboa’s

In het algemeen zijn er geen specifieke problemen bekend betreffende het uitgaan van 16- en 17 jarigen in onze gemeente. Wel wordt er door speciaal daarvoor opgeleide Drank en Horecaboa’s gecontroleerd en opgetreden tegen alcoholgebruik bij jongeren onder de 18 jaar.

Als dit in een horecabedrijf wordt geconstateerd, wordt een bestuurlijke boete opgelegd aan de ondernemer. Ook jongeren zelf kunnen beboet worden, dit wordt door de controleurs per situatie beoordeeld, afhankelijk van de situatie.

Jongeren van 16 en 17 jaar drinken zich buiten de horecagelegenheid al in

Tijdens een preventieve controle rondom het horecaplein in Barneveld, waar jongeren vrijwillig medewerking verleenden aan een blaastest bleek overigens wel, dat nagenoeg alle jongeren, ook onder de 18 jaar, alcoholhoudende drank hadden gebruikt voordat zij de horecagelegenheid ingingen.

Verantwoordelijkheid horecaondernemer

Een horecaondernemer is zelf verantwoordelijk voor het schenken van alcoholhoudende drank aan jongeren onder de 18 jaar. Hij dient hierop toe te zien.

FrisValley

Vanuit FrisValley is hiervoor de afgelopen jaren op preventiegebied veel gedaan. Ondernemers zijn uitgebreid geïnformeerd en gewezen op de mogelijkheden die zij hebben om aan deze wettelijke bepaling te voldoen. De hierboven genoemde Drank en Horecaboa’s geven waar nodig adviezen aan de horecabedrijven hoe hiermee om te gaan, maar treden met name repressief op.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen