‘Blij met Barneveld’, de nieuwe organisatievisie van Barneveld

Foto: Gemeente Barneveld

Blij met Barneveld, de nieuwe organisatievisie van Barneveld

De gemeente Barneveld heeft een nieuwe organisatievisie. De organisatievisie Blij met Barneveld geeft de komende jaren richting aan de verdere organisatieontwikkeling van de gemeentelijke organisatie. Voorop staat dat de gemeente iedere dag van betekenis wil zijn voor de Barneveldse samenleving. Daarvoor staan in het dagelijks handelen de kernwaarden gastvrij, ondernemend, verbindend en wendbaar centraal. De visie is tot stand gekomen in samenwerking met een vertegenwoordiging van inwoners, ondernemers, raadsleden en verschillende externe samenwerkingspartners.

Blij met Barneveld: we zijn er voor de Barneveldse samenleving
Wethouder André van de Burgwal over de nieuwe organisatievisie: “Als gemeente zijn we er voor de Barneveldse samenleving. We willen dat ook in onze ambitie vastleggen. Daarom is het onze ambitie dat alle inwoners, ondernemers en partners in alle contacten met de gemeente Barneveld zullen ervaren: ik ben Blij met Barneveld. Blij met Barneveld betekent dat we er alles aan willen doen, om binnen de mogelijkheden die we hebben natuurlijk, ervoor te zorgen dat onze inwoners de contacten met ons als positief ervaren. Meedenken, samenwerken, zoeken naar oplossingen, ruimte bieden om eigen oplossingen te realiseren, creativiteit stimuleren en werken met slimme digitale middelen. Het zijn voorbeelden van hoe we willen werken. Soms zal een inwoner of ondernemer niet krijgen, wat hij of zij wilt. Maar dan is het belangrijk dat er in het proces goed is geluisterd en naar oplossingen is gezocht, dat de informatie duidelijk en helder is en dat er zorgvuldig is uitgelegd waarom iets niet kan. Ook op die manier kun je dan toch terugkijken op een goed doorlopen proces en zeggen: ik ben Blij met Barneveld.”

Vier kernwaarden centraal: gastvrij, verbindend, ondernemend en wendbaar
Gemeentesecretaris Erik van Steden vult aan: “We hebben onze visie Blij met Barneveld en ambitie vertaald naar kernwaarden die we in ons dagelijks handelen centraal willen stellen. Het zijn vier kernwaarden: gastvrij, verbindend, ondernemend en wendbaar. We willen ons stap voor stap hiernaar toe ontwikkelen. Enerzijds door medewerkers te stimuleren zich deze kernwaarden eigen te maken, anderzijds door onder andere te kijken hoe we de samenwerking met de samenleving nog verder kunnen versterken. We zullen daarbij soms traditionele organisatievormen moeten durven loslaten zodat we meer maatwerk kunnen leveren. Dit betekent niet dat het nu compleet allemaal anders moet. Op veel fronten bewegen we ons natuurlijk al in de gewenste richting. Waar het om gaat is dat we een duidelijke richting aan willen geven en dit nog verder in de organisatie willen  versterken.”

Het traject
De organisatievisie Blij met Barneveld is tot stand gekomen in inspiratiesessies met een vertegenwoordiging van de Barneveldse samenleving. Inwoners, ondernemers en partners dachten, naast medewerkers en college- en raadsleden, na over de toekomst van de gemeentelijke organisatie. Blij met Barneveld is door hen gezamenlijk geformuleerd als de duidelijke koers die centraal staat bij de verdere organisatieontwikkeling voor de komende jaren.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen