Omgevingsvisie en bestemmingsplan voor Barneveld-Centrum

Foto: Barneveld

De gemeente Barneveld stelt, samen met bewoners en ondernemers van het centrum van Barneveld, een omgevingsvisie op. Op woensdag 15 mei 2019 wordt een interactieve bijeenkomst georganiseerd waarop bewoners, ondernemers en andere betrokkenen kunnen meepraten over hoe het centrum van Barneveld er in 2030 uit zou moeten zien.

Omgevingswet en Omgevingsvisie
Op 1 januari 2021 treedt de Omgevingswet in werking. De nieuwe wet maakt het voor particulieren en bedrijven eenvoudiger om plannen te realiseren. Voor gemeenten geldt – en dus ook voor Barneveld – dat zij omgevingsvisies moeten opstellen: één totaalvisie waarin verschillende onderwerpen (ruimtelijke ordening, verkeer, milieu, duurzaamheid, etc.) aan de orde komen. De wet schrijft ook voor dat de omgevingsvisies interactief tot stand moeten komen; dat betekent: samen met betrokkenen.

De gemeente Barneveld bereidde zich de afgelopen jaren al voor op de invoering van de nieuwe wet. Het college van B&W heeft besloten om – vooruitlopend op de inwerkingtreding van de wet – voor het gebied Barneveld-Centrum een omgevingsvisie op te stellen. Het gaat hierbij om een afgebakend gebied waar verschillende ontwikkelingen aan de orde zijn.

Interactieve bijeenkomst
Op 15 mei 2019 gaat de gemeente Barneveld in gesprek met bewoners en ondernemers van het centrum van Barneveld over een vijftal thema’s:
1. Winkelen en verblijven
2. Bouwen
3. Bereiken
4. Wonen
5. Verduurzamen

Bewoners en ondernemers van het centrum van Barneveld ontvangen een persoonlijke uitnodiging om hierbij aanwezig te zijn. De uitkomsten van de bijeenkomst worden gebruikt voor de basis van de Omgevingsvisie Barneveld-Centrum. Het is de bedoeling dat de omgevingsvisie volgend voorjaar aan de gemeenteraad ter vaststelling kan worden aangeboden.

Bestemmingsplan Barneveld-Centrum
Op 15 mei 2019 wordt ook het voorontwerp van het bestemmingsplan Barneveld-Centrum gepresenteerd. Belangstellenden kunnen in de hal van de Veluwehal terecht, waar ook de interactieve bijeenkomst is voor de omgevingsvisie. Het voorontwerp ligt van 17 mei tot en met 13 juni 2019 ter inzage. Inspraakreacties worden beoordeeld en kunnen leiden tot aanpassing van het voorontwerp. Het bestemmingsplan wordt pas na de vaststelling van de omgevingsvisie als ontwerp ter inzage gelegd. Dat is dus vóór de zomer van 2020.

Meer informatie is te vinden op www.omgevingsvisiebarneveld.nl of (voor het bestemmingsplan, vanaf 17 mei) op www.ruimtelijkeplannen.nl.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen