Aanrijtijden ambulance in Barneveld

Foto: Barneveld.nieuws.nl

‘Volgens de statistieken blijkt dat minder ambulances in een A1 situatie binnen 15 minuten ter plaatse zijn’. Dat stelt mevrouw Pluimers-Foeken van Plaatselijk Belang in vragen aan B&W van Barneveld.

Volgens B&W van Barneveld is de werkelijkheid anders en is genuanceerder dan de cijfers laten zien. Ook een ambulance die binnen 15 minuten arriveert, kan medisch gezien te laat zijn. En andersom, een ambulance die na 15 minuten arriveert, kan op tijd zijn. Gemiddeld was een ambulance met A1-indicatie in de gemeente Barneveld in 2018 in 9 minuten en 36 seconden ter plaatse bij de patiënt (gemiddelde responstijd, gemeten vanaf start melding op de meldkamer).

Wij hebben niet de indruk dat de kwaliteit van de ambulancezorg in de gemeente Barneveld structureel te wensen overlaat. Het wel of niet behalen van de 15-minuten norm zegt niets over de kwaliteit van de zorg die wordt geleverd door een ambulanceteam. Bij acuut hartfalen kan Ambulancezorg Gelderland-Midden ook terugvallen op capaciteit first responders van de brandweer, politie en burgerhulpverleners om snel te kunnen starten met een reanimatie. De gemeente Barneveld beschikt al 10 jaar over een actief AED-netwerk.

Het college blijft in gesprek over de tijdigheid van ambulancezorg  met de VGGM en de informatievoorziening daarover.

Uitbreiding ambulancezorg

Zorgverzekeraars zijn verantwoordelijk voor voldoende goede ambulance-zorg, niet voor (uitbreiding van) ambulanceposten. Het grootste deel van de toewijzing van het budget van zorgverzekeraars naar de Regionale Ambulance Voorziening (RAV) gaat op basis van capaciteitsberekeningen, waarover slechts in zeer beperkte mate onderhandeld kan worden. Wel krijgt de RAV de mogelijkheid om initiatieven en experimentele projecten (gedeeltelijk) gefinancierd te krijgen vanuit de zorgverzekeraars. VGGM voert periodiek een onderzoek uit naar de optimale plaatsing van de huidige standplaatsen op basis van (boven)regionale ontwikkelingen, demografische ontwikkelingen en infrastructurele aanpassingen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen