Barneveld bereikt milieudoelstellingen 2020 eerder met afvalstrategie

Foto: Gemeente

De afgelopen maanden heeft de gemeente Barneveld haar nieuwe inzamelstrategie geëvalueerd. Die blijkt succesvol: De milieudoelstellingen voor 2020 zijn twee jaar eerder behaald dan gepland. De inwoners blijken over het algemeen tevreden met het gewijzigde beleid en de nieuwe inzamelstructuur. Wethouder André van de Burgwal is blij met deze behaalde resultaten ,,Ik ben vooral heel trots op de inwoners van de gemeente Barneveld. Door het enthousiasme waarmee zij hun afval nóg beter zijn gaan scheiden, hebben we met elkaar deze mooie resultaten kunnen boeken. Dat geeft vertrouwen voor de toekomst.” De evaluatie van de afvalstrategie woensdag besproken in de commissie Samenleving.

De gemeenteraad van Barneveld heeft op 13 april 2016 de strategienota huishoudelijk afval 2016-2020 vastgesteld, met het doel 75 procent afvalscheiding te realiseren. Dit leidde onder andere tot de invoering van de wekelijkse PMD-inzameling via minicontainers, inzameling van oud papier in het buitengebied, gescheiden luierinzameling en het verlagen van de ophaalfrequentie van de restafvalcontainer naar 1 keer in de 4 weken.
Met de strategienota wordt een ‘win-win-win situatie’ nagestreefd: meer afvalscheiding, lagere kosten en tevreden burgers. Uit de evaluatie kan worden geconcludeerd dat dit gelukt is. Met een scheidingspercentage van 76 procent en 126 kg restafval per inwoner zijn de doelstellingen in 2018 ruim gehaald. De kostenbesparing is wel lager dan aangenomen. Dit heeft vooral te maken met de PMD-inzameling met containers in plaats van zakken en de gratis omruilacties.

Bewonersonderzoek
De tevredenheid onder inwoners is onderzocht door middel van een bewonersonderzoek. Dit is uitgevoerd in februari-maart 2019. De enquête kon online worden ingevuld. Daarnaast zijn de vragen bij wijze van steekproef voorgelegd aan inwoners die belden naar het Klant Contact Centrum. 63 procent van de respondenten beoordeelt de gemeentelijke afvalinzameling als ‘goed ‘ of ‘zeer goed’. 58 procent vindt de PMD minicontainer beter dan de zak die er eerst was. 7 procent vindt dat deze teveel ruimte inneemt. 24 procent ondervindt wel stank en overlast. 68 procent van de bewoners komt qua ruimte uit met de 4 wekelijkse inzameling van het restafval.

Ingezette koers voorlopig vasthouden
Omdat de afvalstrategie succesvol is en de milieudoelstellingen zijn behaald, stelt het college voor om de ingezette koers vast te houden. Tot 2020 wil het college geen ingrijpende wijzigingen doorvoeren in de inzamelstrategie. Dit betekent ook dat op de korte termijn geen financiële prikkel zal worden ingevoerd om afvalscheiding nog meer lonend te maken (diftar). In plaats daarvan wil de gemeente zich richten op het verder stimuleren en het ondersteunen van het ingezette beleid.

Herijking afvalbeleid vanaf 2020
Voor de langere termijn (2020-2025) zijn er aanvullende stappen nodig. Dit is nodig om de landelijke doelstellingen behalen. Voor het jaar 2050 ambieert het Rijk een volledig circulaire samenleving zonder restafval. De eerste horde moet in 2025 bereikt zijn: maximaal 30 kg restafval per inwoner per jaar. ,,De gemeente Barneveld zoekt bij het inzetten van instrumenten om deze milieudoelstellingen te realiseren steeds naar een balans tussen milieu, service en kosten”, aldus wethouder Van de Burgwal.

In december 2020 wil de gemeente de huidige afvalstrategie herijken om de landelijke doelstellingen te behalen. Dit zal worden vastgelegd in de Afvalvisie 2020-2025. Onderwerpen die daarbij terug kunnen komen zijn: verbeteren van bewustwording onder inwoners, preventie, afvalscheiding, meer hergebruik, handhaving en kosten.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen