Verschillende organisaties pakken samen laaggeletterdheid aan

Foto: Barneveld.nieuws.nl

In de gemeente Barneveld is ongeveer 1 op de 9 volwassenen laaggeletterd. Dit betekent dat zij moeite hebben met lezen, schrijven, rekenen of werken met een computer. Soms heeft dat grote gevolgen voor het leven van deze inwoners. Verschillende organisaties hebben nu een intentieovereenkomst getekend. Hiermee willen de organisaties laaggeletterdheid in onze gemeente verminderen en voorkomen. Wethouder Didi Dorrestijn-Taal tekende deze overeenkomst namens de gemeente Barneveld.

De aanpak van laaggeletterdheid staat in de gemeente Barneveld hoog op de agenda. “Als je niet goed kunt lezen en schrijven, wil je dat het liefst voor je omgeving verbergen. Maar ondertussen is het lastiger om een baan te vinden, om gezond te blijven of om je geldzaken op orde te houden”, zegt wethouder Didi Dorrestijn-Taal. “En dus vind ik het belangrijk dat wij als gemeente elke dag nadenken over hoe we iets vertellen aan onze inwoners. Want een eenvoudige tekst kan voor iemand anders onbegrijpelijk zijn. Door de intentieovereenkomst met verschillende organisaties krijgt iedereen die dat nodig heeft, de mogelijkheid om beter te leren lezen, schrijven en rekenen.”

 Taboe rond laaggeletterdheid doorbreken

Het Taalhuis Barneveld is de plek waar volwassenen terecht kunnen om beter te leren lezen, schrijven of rekenen. Taalhuiscoördinator Jelly van Rinsum zorgt dat daar de vraag van inwoners en het aanbod van verschillende taalaanbieders bij elkaar komen. “Vanuit de aanpak van laaggeletterdheid leren we de betrokken organisaties om signalen te herkennen als mensen moeite hebben met lezen, schrijven of rekenen. Ook vind ik dat de taboe rond laaggeletterdheid moet worden doorbroken. Mensen schamen zich vaak dat zij het Nederlands als hun eigen moedertaal niet goed beheersen. Het Taalhuis kan ervoor zorgen dat deze mensen sneller hulp krijgen.”

Intentieovereenkomst

De uitgangspunten van de intentieovereenkomst zijn samenwerken, afstemmen en kennis en ervaringen met elkaar delen als het gaat om laaggeletterdheid. Daarnaast moeten de taalopleidingen voor iedereen bereikbaar zijn en aansluiten bij de (veranderende) vraag van de inwoners. In de intentieovereenkomst hebben de organisaties ook aangegeven wat zij zelf doen om laaggeletterdheid aan te pakken.

Bibliotheek Barneveld, CJG Barneveld, GGD Gelderland-Midden, OBS de Lijster, Quality Communication, Stichting Lezen en Schrijven, TopTaal, Volksuniversiteit Barnevue, Welzijn Barneveld en de Gemeente Barneveld hebben nu een intentieovereenkomst getekend. Als het aan de wethouder ligt, sluiten hier meer organisaties, instellingen en bedrijven bij aan.

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen