Gemeente Barneveld doet oproep voor voorstellen zonne-energie op land

Foto: Barneveld.nieuws.nl

Barneveld zet in op duurzame energieopwekking met respect voor mens en omgeving. De gemeente zet daarbij vol in op zonnepanelen op daken en wil zorgvuldig omgaan met zonne-energie op land. Eerder stelde de gemeenteraad hiervoor de ‘Barneveldse Zonneladder’ vast met daarin een regeling voor zonne-energie op land. De gemeente heeft nu de procedure opengesteld om voorstellen te ontvangen voor zonne-energie op land. Initiatiefnemers kunnen tot eind september hun voorstellen bij de gemeente indienen.

Wethouder Didi Dorrestijn-Taal over het openstellen van de regeling:

“Als het gaat om zonne-energie hebben veel ondernemers, inwoners en gemeente volop ambitie. Met ‘De Barneveldse Zonneladder’ willen we deze ambitie ondersteunen. In onze zonneladder hebben we rekening gehouden met de belangen van voor- en tegenstanders van zon op land. Daardoor ligt er nu een goed compromis waarin we volop willen inzetten op zonnepanelen op daken en zorgvuldig zijn waar het gaat om zonneweides. Het is belangrijk dat we met elkaar stappen zetten om te zien wat de effecten zullen zijn van deze manier van werken: enerzijds om onze doelstelling te halen om 20 procent van onze energie in 2020 duurzaam op te wekken en anderzijds – wat ik heel belangrijk vind – om daar zorgvuldig mee om te gaan voor onze samenleving”.

In Barneveld is zonne-energie op land onder voorwaarden mogelijk
Op 10 juli jongstleden heeft de gemeenteraad van de gemeente Barneveld de ‘Barneveldse Zonneladder’ vastgesteld. Deze is te vinden op: https://www.barneveld.nl/overbarneveld/projecten/zonne-energie-in-barneveld). Voor de aanleg van zonnevelden zijn met behulp van de zonneladder voorwaarden opgesteld waaraan initiatieven moeten voldoen. Meervoudig ruimtegebruik, inpassing in het landschap, participatie van omwonenden en versterking van de ecologie zijn daarbij speerpunten.

Indienen voorstellen
Initiatiefnemers die een voorstel voor zonnepanelen op land hebben, kunnen hierover een bericht sturen naar e-mail [email protected]. Via dit e-mailadres ontvangen ze dan meer informatie over de procedure. Alle voorstellen dienen vóór maandag 30 september 17.00 uur bij de gemeente Barneveld binnen te zijn. De gemeente zal daarna alle voorstellen beoordelen en besluiten voor welke voorstellen een initiatiefnemer een vergunningverzoek bij de gemeente kan indienen. De gemeente hanteert daarbij de grens van 175.000 panelen op land: het totaal van alle in de voorstellen geplande panelen moet minder dan 175.000 panelen zijn.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen