Gemeente Barneveld maakt nieuwe energievisie 2021-2030 met bewoners en ondernemers

Foto: Barneveld.nieuws.nl

Barneveld staat – net als heel Nederland – voor de uitdaging om in 2030 de CO2 uitstoot te verminderen met minimaal 49%. In het Gelders Energie Akkoord is hiervoor afgesproken om de CO2 uitstoot in de Provincie te verminderen met 55%. Dit betekent dat er in de komende 10 jaar veel nieuwe, duurzame energiebronnen nodig zijn. Om dit te realiseren is een ambitieuze energievisie nodig met lokaal maatschappelijk draagvlak. Een eigen vastgesteld energiebeleid biedt de gemeente Barneveld een goede basis om met de Provincie Gelderland en het Rijk de energiestrategie in de regio verder vorm te geven.

Nieuwe duurzame energiebronnen
De energievisie gaat over het realiseren van een nieuwe energiemix: een mix van duurzame energiebronnen die het gebruik van fossiele brandstoffen kan terugdringen. Om in 2030 voldoende duurzame energie te kunnen opwekken, moet vooral gekeken worden naar realistische maatregelen op basis van bewezen technieken. Te denken valt aan energie uit zon, wind, geothermie, water,biomassa en energie uit restwarmte. De gemeente wil daarbij niet alleen kijken naar de technische ontwikkelingen en mogelijkheden, maar zoekt juist de samenwerking op met bewoners en ondernemers om deze nieuwe energiedoelstellingen via lokale duurzame initiatieven te realiseren; alleen samen kunnen wij deze omslag naar duurzame energieopwekking mogelijk maken. De gemeente houdt hiervoor speciale dorpsgesprekken met bewoners, ondernemers en andere belanghebbenden.

9 dorpsgesprekken
Tijdens de dorpsgesprekken staat centraal hoe we de gemeente Barneveld in de nabije toekomst van warmte en elektriciteit kunnen voorzien, wat daarvoor nodig is en wat de verschillende dorpskernen daar zelf aan kunnen bijdragen. De gemeente schuift aan bij lokale initiatieven en bijeenkomsten. Bijvoorbeeld van de lokale energiecoöperatie, een groep actieve (georganiseerde) inwoners, jongeren, plaatselijk belang of een ondernemersvereniging. In totaal gaat het om 9 gesprekken in de dorpskernen van de gemeente, inclusief het buitengebied. De gesprekken vinden plaats in november.

Meer informatie over de energietransitie
Heel Nederland werkt aan het realiseren van de energietransitie: het omschakelen naar duurzame energie. In het landelijke Klimaatakkoord zijn hiervoor maatregelen vastgesteld. Het maken van een gemeentelijke energievisie, een warmtevisie en een regionale energiestrategie zijn onderdelen die moeten worden opgeleverd. Ook in de regio Foodvalley zijn gesprekken gaande over de bijdrage die de regio gaat leveren op het gebied van opwekking van duurzame energie.

Wilt u meedoen?
Bent u betrokken bij het thema energie en wilt u met anderen samen de organisatie van de dorpsgesprekken opnemen? Dan bent u van harte welkom! De gemeente wil graag met betrokkenen bij dit thema de gesprekken samen vormgeven. U kunt hiervoor contact opnemen met Jerphaas Donner, strategisch adviseur duurzaamheid gemeente Barneveld, via 06-15298078.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen