Wethouder Van de Burgwal geeft startsein restauratie Schaapskooi

Foto: Gemeente Barneveld

Op vrijdagmorgen 18 oktober gaf wethouder Van de Burgwal het startsein voor het officiële startsein voor de restauratie van de monumentale schaapskooi aan de Achterveldseweg 41 in Barneveld.

Initiatiefnemer en eigenaar van de schaapskooi, de familie W. Lanser heeft hiervoor subsidie ontvangen van de gemeente Barneveld en de Provincie Gelderland vanuit de regeling Functioneel gebruik erfgoed. Ook draag de familie zelf een deel van de kosten bij.

Subsidies Cultureel Erfgoed

Deze subsidies zijn bestemd voor het opknappen en verduurzamen van cultureel erfgoed zoals molens en kerken. Erfgoed houdt in dat het om beschermde monumenten gaat, niet om woonhuizen, zoals aangewezen door het Rijk of de gemeente. Cultureel Erfgoed Het achterliggende idee van Cultureel Erfgoed is dat zoveel mogelijk mensen kunnen genieten van de openstelling van de verduurzaamde monumenten. De eigenaren kunnen hieraan zelf een nieuwe bestemming geven voor het publiek. De heer Lanser heeft hierover al ideeën. Voorop staat dat het erfgoed zijn cultuurhistorische waarde behoudt en ten goede komt aan de verbetering van de omgeving. In Barneveld gaat het om het prachtige buitengebied met vele historische erven. In 1832 stonden er in Barneveld meer dan 200 schaapskooien. Waaronder die van de heer Lanser. Dit blijkt uit een balk met het jaartal 1803.

De oplevering van de schaapskooi is uiterlijk medio februari 2020 en wordt dan opgeluisterd met een officiële onthulling.

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen