Vissen krijgen alle ruimte bij stuw Van Hee in de Barneveldse Beek

Foto: Gemeente Barneveld

Vrijdagmiddag 29 november is de vistrap bij de Barneveldse stuw Van Hee in de Barneveldse Beek officieel geopend. Vissen kunnen de stuw nu passeren. Bijzonder is dat de vistrap is aangelegd in de tuin van de familie Bouwman. Wethouder Hans van Dalen opende samen met Waterschap Vallei en Veluwe en de kleinkinderen van de familie Bouwman de vistrap.

Ruimte voor vissen: met stuwen regelt het waterschap het waterpeil in beken. Dit gebeurt ook in de Barneveldse Beek met zo’n 20 stuwen in totaal. Voor vissen zijn deze stuwen obstakels omdat ze zonder vistrappen niet een stuw kunnen passeren. Zo kunnen ze zich niet door de hele beek verplaatsen. Vistrappen bij stuwen lossen dit op. Vissen kunnen zich verplaatsen en zo kan zich een evenwichtige visstand ontwikkelen.

Gehele Grote Barneveldse Beek vispasseerbaar: Bij de twee bovenstrooms gelegen stuwen “Franken” en “Gelkenhorst” komen ook vispassages. In de toekomst kunnen vissen zo de gehele Grote Barneveldse Beek passeren. Dit is in overeenstemming met de Europese Kaderrichtlijn Water.

De plannen voor de vistrap werden concreet toen eind 2016 de Barneveldse gemeenteraad een motie aannam om de mogelijkheden van een vispassage in de Barneveldse Beek te verkennen. Drie jaar later is de vistrap gerealiseerd.

Gemeente Barneveld

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen