Prestatieafspraken gemaakt over wonen in de gemeente Barneveld

Foto: Gemeente

Foto: felicitaties over en weer van links naar rechts Nico Drost, huurdersvereniging en wethouder Hans van Daalen, Liesbeth Brouwer-de Jong, directeur woningstichting en wethouder Aart De Kruijf

Huurdersvereniging, gemeente Barneveld en Woningstichting Barneveld hebben voor de komende 5 jaar prestatieafspraken gemaakt over wonen in de gemeente.

Wat dragen zij in die periode bij aan de betaalbaarheid van het wonen in gemeente Barneveld en hoe zorgen zij met elkaar voor voldoende, geschikte woningen met oog voor kwaliteit en duurzaamheid en leefbare wijken.

De prestatieafspraken over deze vier thema’s legden de partijen vast in de Prestatieovereenkomst Wonen 2020-2024.

In totaal 22 afspraken zijn ondertekend door Nico Drost van Huurdersvereniging Barneveld, wethouders Aart de Kruijf en Hans van Daalen namens de gemeente Barneveld en directeur-bestuurder Liesbeth Brouwer-de Jong van Woningstichting Barneveld.

De afspraken zijn een uitwerking van het wettelijk verplichte bod dat de woningstichting voor 1 juli aan de gemeente deed. De Woonvisie van de gemeente vormt hiervoor de basis.

Enkele afspraken nader toegelicht:

Betaalbaar wonen

Woningstichting Barneveld past de huren ook de komende jaren inflatieneutraal aan, om zo de huur voor bewoners betaalbaar te houden. Daarnaast biedt zij maatwerk aan bewoners die (onverwachts) te maken krijgen met een structurele inkomensdaling. Zo wil zij betaalproblemen voorkomen.

De Jongerenraad bedenkt samen met de huurdersvereniging en woningstichting een plan hoe jongeren vanaf 18 jaar te stimuleren om zich in te schrijven op huiswaarts.nl Achterliggende gedachte is om de kans onder jongeren te vergroten op een sociale huurwoning.

De woningstichting gaat een deel van de woningen aanbieden via loting (huurprijs tot € 432,51) om de slaagkans te vergroten onder jongeren tot 23 jaar.

Voldoende, geschikte woningen

De partijen constateren dat de vraag naar betaalbare woningen in de regio Foodvalley onverminderd groot is en zelfs is toegenomen. Dit blijkt uit het schaarste onderzoek (2019) voor sociale huur in de regio Foodvalley.

De woningstichting bouwt de komende jaren ruim 100 woningen per jaar om tegemoet te komen aan de behoefte aan voldoende betaalbare en geschikte woningen. De gemeente biedt op haar beurt voldoende locaties hiervoor aan en gaat vroegtijdig met de woningstichting in gesprek over het juiste woningtype op de juiste plek.

De woningstichting mag zelf ontwikkelen op gronden die in eigendom zijn van de gemeente, voor zover hier geen andere bepalingen op rusten.

Duurzaamheid met kwaliteit

De woningstichting bereidt zoveel mogelijk (bestaande) woningen voor om deze aardgasvrij te maken. Dit doet zij door het energetisch verbeteren van ruim 100 woningen per jaar. Hierbij voert de woningstichting nú die ingrepen uit, voornamelijk de schil, die direct bijdragen aan de reductie van energieverbruik en CO2 uitstoot.

Op een later moment past ze de installaties aan en maakt ze de woning volledig vrij van aardgas. Zij gaat voor maximale instemming van de huurders om zo de verbeteringen bij alle woningen uit te voeren. Vrije sector huurwoningen worden hierin ook meegenomen indien van toepassing.

De woningstichting is bezig met de voorbereidingen voor de verduurzaming van zo’n 300 woningen van hetzelfde type om de werkzaamheden vanaf 2021 aansluitend op elkaar uit te voeren.

Huurdersvereniging Barneveld zet zich bij verduurzamingsprojecten in als ambassadeur om zoveel mogelijk vertrouwen en draagvlak voor de verduurzamingsopgave en -aanpak te bereiken onder de bewoners.

Prettig wonen met elkaar

Huurdersvereniging, gemeente en woningstichting blijven samenwerken in de diverse projecten, zoals buurtbemiddeling ingeval van overlast en Vroeg Er Op Af ter voorkoming van huurbetalingsproblemen (convenant vroeg signalering).

Daarnaast houden zij aandacht voor en investeren zij in het meer toegankelijk en (brand)veiliger maken van bestaande huurwoningen van met name senioren. De woningstichting reserveert geld hiervoor en de gemeente investeert in het project WoonBewust. Hierbij adviseren de woonadviseurs vrijblijvend senioren op het gebied van woningaanpassingen of verhuizen naar een meer geschikte woning. Bewoners kunnen zo lang(er) zelfstandig (thuis) (blijven) wonen.

Huurdersvereniging, gemeente en woningstichting maken zich hard voor het behoud van het marktaandeel van 20 procent sociale huur binnen de totale gemeentelijke woningvoorraad. Zij bereikten overeenstemming vanuit gelijkwaardigheid en wederkerigheid.

Voor de afspraken van 2021 willen de partijen ook andere maatschappelijke partners betrekken, bijvoorbeeld in de zorg en welzijn. Zij spelen een steeds belangrijkere rol in het goed wonen in de gemeente Barneveld.

Meer informatie vindt u op wstg-barneveld.nl

Foto: felicitaties over en weer van links naar rechts Nico Drost, huurdersvereniging en wethouder Hans van Daalen, Liesbeth Brouwer-de Jong, directeur woningstichting en wethouder Aart De Kruijf

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen