Arbeidsmigranten belangrijk voor Barneveldse economie

Foto: Barneveld.nieuws.nl

Gemeente stelt richtlijnen op voor huisvesting arbeidsmigranten

In Barneveld zijn veel arbeidsmigranten aan het werk. Het aantal arbeidsplaatsen in de gemeente is groter dan de beroepsbevolking. Dit maakt dat de inzet van buitenlandse arbeidskrachten van levensbelang is voor met name de logistieke dienstverlening, transport en de agrarische sector. Een goede huisvesting van deze groep is belangrijk. Hiervoor heeft de gemeente nu richtlijnen en spelregels bepaald.

Huidige situatie

In Barneveld zijn naar schatting tussen de 660 en 880 buitenlandse arbeidskrachten aan het werk. Zij komen voornamelijk uit de MOE-landen (Midden en Oost Europa). Door de krapte op de woningmarkt zijn zij vaak gevestigd op plekken die daar niet voor geschikt zijn. Dit kan leiden tot ongewenste situaties in woonwijken, buitengebieden en op recreatieterreinen door over-bewoning en huisvesting die in strijd is met de bestemming. Via handhaving en ondermijningsprojecten komen deze situaties vaak aan het daglicht.

Doel beleidskader

Net als veel andere gemeenten in Nederland had Barneveld nog geen specifiek huisvestingsbeleid voor arbeidsmigranten. De gemeente heeft hier nu in voorzien door het beleidskader huisvesting arbeidsmigranten. Op basis van speciale richtlijnen en spelregels wil de gemeente de woonsituatie van deze belangrijke groep werknemers verbeteren en de overlast door onwenselijke woonsituaties voor de omgeving terug brengen.

Inhoud beleidskader

Het beleidskader geeft aan binnen welke wettelijke bepalingen de huisvesting van arbeidsmigranten moet plaatsvinden en waar deze aan moet voldoen. Daarnaast bevat het richtlijnen voor de locaties en voor het wonen. Zo moet bijvoorbeeld voor een woonvoorziening een huisreglement worden opgesteld waarin niet alleen regels staan voor het gebruik van de woning, maar ook voor het gewenste gedrag naar de omgeving. Een ander voorbeeld is dat er uitgangspunten zijn bepaald voor de plek van een woonvoorziening. Dat wil zeggen dichtbij een bedrijventerrein vanwege korte woon-werkafstanden, maar ook in de nabijheid van basisvoorzieningen als een supermarkt. Het kader geeft aan welke vormen van huisvesting aansluiten bij deze specifieke groep werknemers en bevat concrete spelregels voor wat er wel en niet mag rond de huisvesting en bewoning. Als laatste is een indicatie opgenomen van de spreiding van de verschillende huisvestingsvormen over de verschillende woonkernen in Barnveld.

Samenwerken aan verbetering huisvesting

Om tot een werkelijke verbetering te komen van de huisvesting is een versterking van de samenwerking tussen gemeente, werkgevers, uitzendbureaus en woningcorporaties/marktpartijen die huisvesting verzorgen noodzakelijk. Een betrekkelijk nieuwe rol is hierin weggelegd voor marktpartijen die gespecialiseerd zijn in huisvesting van arbeidsmigranten. Zij kunnen een bijdrage leveren aan het realiseren van passende en betaalbare huisvestingsvormen voor deze groep.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen