Ondertekening samenwerkingsovereenkomst voor voortzetting Maatschappelijke Stage

Op woensdagmiddag 5 februari 2020 rond 13.15 uur vond in het gemeentehuis van Barneveld de ondertekening plaats van het convenant Maatschappelijke Stage Gemeente Barneveld.

Dit is een samenwerkingsovereenkomst tussen de scholen De Meerwaarde, Johannes Fontanus College en Van Lodenstein College, Welzijn Barneveld en de gemeente Barneveld om de succesvolle maatschappelijke stages in de gemeente Barneveld voort te zetten. Het doel van de maatschappelijke stage sluit goed aan bij de visie zelf-samen-gemeente van de gemeente Barneveld.

Ondertekenaars

Gemeente Barneveld – Wethouder Hans van Daalen (portefeuillehouder Welzijn).

Gemeente Barneveld – Wethouder Didi Dorrestijn-Taal (portefeuillehouder Onderwijs)

Welzijn Barneveld – Directeur bestuurder Ellen Alders

De Meerwaarde – Bestuurder Bert Brand

Van Lodenstein College – Locatiemanager André Pas

Johannes Fontanus College – Bestuurder René Minderhoud

Achtergrondinformatie

Per 1 januari 2015 is een einde gekomen aan de vergoeding vanuit het Rijk voor de maatschappelijke stage. In de gemeente Barneveld is de maatschappelijke stage sinds het schooljaar 2015-2016 vol enthousiasme voortgezet. Het convenant Maatschappelijke Stage Gemeente Barneveld dat nu afloopt, omvatte de schooljaren 2017-2018 en 2018-2019. Het nieuwe convenant treedt na ondertekening op 5 februari 2020 in werking voor onbepaalde tijd en heeft een opzegtermijn van 1 jaar. De aanpak wordt jaarlijks geëvalueerd.

Wat is maatschappelijke stage?

Maatschappelijke stage – afgekort MaS – houdt in dat jongeren in het voortgezet onderwijs vrijwilligerswerk doen als onderdeel van hun schoolcarrière. Jongeren leveren op deze manier een bijdrage aan de samenleving én werken aan hun persoonlijke ontwikkeling. Een maatschappelijke stage vindt plaats bij een maatschappelijke organisatie, vereniging of voor projecten zonder winstoogmerk. Ook wel de non-profitsector genoemd. Soms buiten een georganiseerd verband, bijvoorbeeld door het doen van boodschappen voor een oude buurvrouw of helpen in een gezin dat tijdelijk hulp nodig heeft.

In 2019 volgden zo’n 1.430  leerlingen een maatschappelijk stage en in totaal verrichten zij 13.446 uur aan vrijwilligerswerk. “Jongeren leren op een praktische manier wat vrijwilligerswerk betekent. En dat levert hele mooie ervaringen op. Zo leveren jongeren met de maatschappelijke stage een bijdrage aan de samenleving én werken ze tegelijkertijd aan hun persoonlijke ontwikkeling en sociale talenten”, zegt wethouder onderwijs Didi Dorrestijn-Taal. “Het doel van de maatschappelijke stage sluit daarom goed aan bij de visie zelf-samen-gemeente van de gemeente Barneveld.” 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen