Gemeente kan gaan uitkeren aan zelfstandig ondernemers

Foto: Gemeente Barneveld

Zelfstandig ondernemers – waaronder zzp’ers – die financieel in de knel komen door de coronacrisis, kunnen via de gemeente een beroep doen op de tijdelijke overbruggingsregeling voor zelfstandig ondernemers (Tozo).

De gemeente Barneveld moest een paar weken wachten op de uitwerking van het Rijk, maar kan vanaf nu aanvragen gaan afhandelen.

Minister Wouter Koolmees heeft op dinsdag 21 april 2020 de Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB) voor de Tozo-regeling gepubliceerd. Hierin zijn de regels rond de Tozo verder uitgewerkt. Op basis daarvan kan de gemeente een formeel besluit nemen op de aanvragen. De gemeente streeft ernaar aanvragen binnen vier weken af te handelen.

Acute geldnood
De gemeente heeft inmiddels extra medewerkers ingezet om de regeling zo soepel mogelijk en zonder vertraging uit te voeren. “Zelfstandig ondernemers die door de coronacrisis in acute geldnood zitten en hun dagelijkse boodschappen niet meer kunnen betalen, kunnen alvast een voorschot aanvragen”, zegt wethouder André van de Burgwal. “Ondernemers die al een aanvraag hebben gedaan, kunnen alsnog een voorschot aanvragen. Een voorschot wordt eerder uitgekeerd en achteraf verrekend met de uitkering.”

Hoe meld ik mij aan?
Alle informatie, de voorwaarden en het aanvraagformulier voor de tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandige ondernemers vindt u op www.barneveld.nl/tozo. Daar is ook een lijst opgenomen met uiteenlopende vragen en antwoorden die regelmatig wordt bijgewerkt. Het kabinet doet wel een moreel appel op ondernemers om alleen van de regeling gebruik te maken als dat echt nodig is.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen