Gemeente Barneveld start chatten met inwoners

Foto: Gemeente Barneveld

Sinds kort kunnen inwoners van de gemeente Barneveld chatten met de gemeente. Dit kan met de nieuwe live chatfunctie op de website. Inwoners kunnen via de chat hulp krijgen van een medewerker van de gemeente op het moment dat ze de website bezoeken en er zelf niet uitkomen. De chat is elke werkdag tijdens de openingstijden van het gemeentehuis geopend. Het gaat vooralsnog om een proef van vier maanden.

“Met de nieuwe live chat breiden we onze dienstverlening voor onze inwoners uit. We maken het gemakkelijker een vraag te stellen over iets wat op de website staat. Chatten is voor veel mensen laagdrempeliger dan bijvoorbeeld bellen of mailen. Natuurlijk kunnen inwoners ook altijd bellen met de gemeente”, zegt wethouder André van de Burgwal.

Via de chat vragen van inwoners beantwoorden
Bezoekers van de website kunnen via de chat een vraag stellen over de producten en diensten op de website. Zo’n vraag kan bijvoorbeeld gaan over het verlengen van paspoort of rijbewijs, de openingstijden van de Milieustraat, het melden van ongedierte of hoe groot de schuur mag zijn die iemand wilt bouwen. Via een berichtenscherm zal een medewerker van de gemeente de vraag beantwoorden als direct een antwoord mogelijk is of anders de bezoeker verder op weg helpen.

Het gebruik van de chat

De chat is iedere werkdag open van maandag tot en met donderdag tussen 9.00 en 16.30 uur en op vrijdag van 9 tot 13 uur. Als de chatfunctie beschikbaar is, dan ziet men op de website duidelijk zichtbaar de oranje buttonbalk ‘Vragen? Chat met ons’. De chat start door op deze opvallende button te klikken. Als de chatfunctie in gebruik is door een andere bezoeker van de website, dan ziet men de oranje buttonbalk niet. Ook buiten de openingstijden is de chat gesloten en de oranje chatbutton niet zichtbaar. Op een later moment wordt de chatfunctie mogelijk uitgebreid en is de chat ook buiten de huidige openingstijden op de vrijdagmiddag en in de avonduren te gebruiken.

Proef
De proef gaat vier maanden duren. “We gaan kijken of mensen de chat veel gaan gebruiken en welke vragen er binnenkomen”, aldus wethouder Van de Burgwal. Na de proef gaat de gemeente kijken of de chat blijft of niet.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen