Barneveld blijft goed bereikbaar met de Valleilijn

Wethouder Hans van Daalen
Wethouder Hans van Daalen
Foto: Barneveld.nieuws.nl

De gemeente Barneveld moet goed bereikbaar blijven met de Valleilijn stelt wethouder Hans van Daalen, wethouder van Verkeer en Vervoer in het programma De Ochtendspits van BNR Nieuwsradio.

Hij maakte zich ook zorgen bij het nieuws dat geen enkel vervoersbedrijf zich heeft aangemeld voor de bieding op de nieuwe concessie (vervoerscontracten) voor de treinverbinding tussen Ede/Wageningen en Amersfoort.

Wethouder Van Daalen: “De onzekerheid van de corona crisis is hier debet aan. Barneveld is hier niet uniek in. Het zal in meer regio’s gaan spelen. We moeten in heel Nederland naar dit probleem gaan kijken. Huidige aanbestedingen in het openbaar vervoer zijn altijd gebaseerd op reizigersaantallen. Het is duidelijk dat deze cijfers niet meer kloppen. Ik kan me goed voorstellen dat dat consequenties heeft voor de uitgangspunten van de aanbesteding.

De provincie Gelderland pakt het goed op met de noodconcessie, waardoor de verbinding wel in stand blijft. De provincie ziet ook dat de bereikbaarheid van Barneveld en omliggende gemeenten zoals Ede heel belangrijk is. Barneveld heeft drie stations op een gemeente met 60.000 inwoners. Veel mensen maken er gebruik van voor woon-/werkverkeer richting de Randstad en ook scholieren en studenten. Voor Barneveld is de Valleilijn een hele belangrijke verkeersader richting Randstad en richting Ede.

We willen de Valleilijn graag zo houden. We zijn hierover regelmatig in overleg met de provincie om het belang van de Valleilijn onder de aandacht te brengen. De provincie gaat de komende tijd met vervoerders aan tafel om te analyseren hoe gaan we nu de nabije toekomst in.

Het huidige contract van vervoerder Connexxion loopt nog tot en met volgend jaar en dan zou de noodconcessie vervolgens twee jaar kunnen duren. We hebben nog voldoende tijd om met elkaar na te denken wat de beste oplossingen zijn. Het zou kunnen betekenen dat we concessies moeten doen aan de dienstregelingen. De Valleilijn heeft een hoge waarderingsscore in de afgelopen jaren. Ik verwacht ook wel dat het aantal reizigers weer aan zal trekken in de komende jaren. De noodconcessie is een tijdelijke oplossing, we moeten na gaan denken over structurele oplossingen”.

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen