Burgemeester De Vries van Scherpenzeel moet excuses krijgen, staat in rapport

Foto: Gemeente Scherpenzeel

ARNHEM – De gemeenteraad van Scherpenzeel moet excuses maken aan burgemeester Harry de Vries. Volgens een rapport over de bestuurscrisis is hij zeer onheus bejegend.

De situatie voor Burgemeester De Vries, was volgens de onderzoeker Paul Frissen onhoudbaar geworden. “Er zou hem een gepaste uitweg moeten worden geboden.”

De wethouders van Scherpenzeel zegden in september het vertrouwen in De Vries op. Hij werd beschuldigd van lekken. Er is de laatste tijd in Scherpenzeel veel politieke onrust, de coalitie wil zelfstandig blijven, de oppositie wil graag dat de gemeente wordt heringedeeld met Barneveld.

Volgens onderzoeker Frissen kan de rust in Scherpenzeel terugkeren als de hele herindelingsprocedure tijdelijk wordt stopgezet. Als de provincie dat niet doet en doorgaat met de procedure, zal elke suggestie van open overleg worden verlaten en moet duidelijk worden gemaakt dat herindeling de uitkomst is en zelfstandigheid niet in het belang van Scherpenzeel is.

Of burgemeester De Vries terugkeert is nog onzeker. Volgens Berends is het nu eerst aan de raad om aanbevelingen in het rapport uit te voeren.

Bericht van de provincie Gelderland

WAARNEMEND BURGEMEESTER HARRY DE VRIES VERDIENT EXCUSES

 De fractievoorzitters van de Scherpenzeelse gemeenteraad hebben waarnemend burgemeester Harry de Vries “zeer onheus” behandeld en moeten hem hiervoor op z’n minst excuses aanbieden. Deze onheuse behandeling is onderdeelvan een verharding van de lokale bestuurscultuur in Scherpenzeel, waarbij in ‘vijanden‘ wordt gedacht en weinig respect bestaat voor minderheidsstandpunten.

De bestuurscrisis is niet los te zien van de ARHI-procedure die de provincie is gestart. De provincie heeft in dit proces de regierol. De provincie zou er goed aan doen om op korte termijn duidelijkheid te geven: of onverkort toewerken naar een herindeling of de ARHI-procedure stop zetten. Daarmee ontstaat er duidelijkheid en rust, waardoor de Scherpenzeelse politiek kan gaan werken aan een andere bestuurscultuur.

Dat zijn de belangrijkste conclusies en aanbevelingen van Paul Frissen, die samen met andere medewerkers van de Nederlandse School voor Openbaar Bestuur, de bestuurscrisis in Scherpenzeel heeft onderzochtop verzoek van de commissaris van de Koning, John Berends.

Volgens de commissaris  gaat het om een breed rapport dat niet alleen insteekt op de gevraagde bestuurlijke verhoudingen maar vooral kijkt naar de ARHI-procedure. De provincie is deze procedure gestart omdat zij het belangrijk voor de inwoners van Scherpenzeel vindt dat er ook over enkele jaren een toekomstbestendige gemeente staat.

Hij gaat het rapport bespreken met de fractievoorzitters van de Scherpenzeelse raad en er bij hen op aandringen om excuses te maken aan Harry de Vries, de waarnemend burgemeester. “Ik vind die excuses meer dan terecht.” Ook zal hij hen vragen hoe er werk gemaakt kan worden van een andere bestuurscultuur.

duidelijkheid

Over de rol van de provincie hierbij geeft hij aan in lijn met het rapport te zullen werken: “Volgende maand neemt het college van Gedeputeerde Staten een besluit over het beste scenario: een zelfstandige gemeente Scherpenzeel, een gemeente met één strategische samenwerkingspartner, of een herindeling.

Met dat besluit ontstaat ook de gewenste duidelijkheid en daarmee rust en ruimte die zo nodig is.

Op dat moment eindigt ook mijn rol als voorzitter van het open overleg. “

“Als commissaris van de Koning heb ik wettelijk gezien verschillende rollen: als Rijksheer en als voorzitter van Gedeputeerde en Provinciale Staten. Door dit rapport besef ik nog meer dat deze verschillende rollen bij de buitenwacht tot onduidelijkheid kan leiden. Mensen zien immers één persoon. Eén ding staat buiten kijf en dat is dat ik het belang van de inwoners van Scherpenzeel voorop stel.”

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen