Houtrook is schadelijk voor de gezondheid

Foto: Pixabay MegLearner

Beperk het stoken van hout

Gebruik Stookwijzer.nu of de Stookalert

Veel mensen vinden een houtkachel sfeervol en gezellig. Maar hout stoken heeft ook een keerzijde. Het stoken van hout is ongezond voor u en voor uw omgeving. Rook van houtvuur bevat namelijk altijd schadelijke stoffen.
Als u hout verbrandt, komen deze schadelijke stoffen in de lucht. U ademt de lucht met deze stoffen in. Ook mensen in uw buurt ademen de schadelijke stoffen in. Beperk daarom het stoken van hout.Hoeveel schadelijke stoffen de houtrook bevat, hangt af van de manier waarop u stookt. Hoe beter het hout verbrandt, hoe minder uitstoot van schadelijke stoffen. Tips over goed hout stoken vindt u op Stookwijzer.nu

Gezondheidsklachten door houtrook

Houtrook is schadelijk voor de gezondheid van mensen in uw buurt. Maar ook voor uzelf, als stoker. Inademen van de rook kan klachten van de luchtwegen geven. Zoals hoesten en benauwdheid. Het kan ook leiden tot hart- en vaataandoeningen. Vooral mensen met een longziekte, ouderen en kinderen zijn kwetsbaar voor de schadelijke stoffen. Er zijn ook mensen die last hebben van de geur van houtrook.

Controleer het stookalert

Bij windstil of mistig weer kunt u het vuur beter uitlaten. Bij windstil weer kan de luchtvervuiling plaatselijk namelijk hoog oplopen. Kijk daarom voordat u gaat stoken op Stookalert (RIVM). Als er een stookalert is afgegeven, stook dan niet.
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen