Verdeling subsidie Cultuur en Corona voor de tweede helft van 2021

Foto: Barneveld.nieuws.nl

Het college van B en W van de gemeente Barneveld heeft voor de derde keer een verdeling van de subsidieregeling ‘Covid-19 Compensatie Lokale Culturele Voorzieningen’ vastgesteld.

Deze keer stelde het Rijk een steunpakket van € 146.000 beschikbaar ter compensatie van geleden verliezen in de tweede helft van 2021. Dit, vanwege de aanhoudende corona-maatregelen in 2021. Het college bekeek de verliezen die de culturele aanbieders de afgelopen maanden door de coronacrisis hebben geleden. Op basis daarvan kwamen drie culturele aanbieders in aanmerking voor een compensatie van in totaal € 26.000. De rest van het beschikbare bedrag wordt voor de ene helft (€ 60.000) gereserveerd voor eventuele verliezen in 2022. De andere helft (€ 60.000) gaat naar een collectieve impuls aan de lokale culturele sector.

 Met deze subsidieregeling stimuleert de gemeente het breed toegankelijk maken en houden van cultuuraanbod voor inwoners van de gemeente Barneveld. De regeling is een vervolg op de gelijknamige eerdere regelingen uit 2020 en 2021.

Aanvragen voor compensatie van verlies

In deze derde subsidieregeling konden aanvragers geen subsidie meer aanvragen voor innovatie, maar alleen voor compensatie van corona gerelateerde verliezen. In totaal hebben zes partijen zich aangemeld voor deze regeling. Bij drie partijen bleek inderdaad sprake van een verlies in de periode juli t/m december 2021. Zij krijgen nu een compensatie op dit verlies van in totaal € 26.000.

Een brede impuls voor het hele cultuurveld

Eind 2021 dienden vertegenwoordigers van het Cultuurplatform een voorstel bij de gemeente in. Daarin pleitten zij voor inzet van de rijksmiddelen voor een brede impuls aan de hele lokale culturele infrastructuur. De gemeenteraad besloot dat er voorrang moest worden gegeven aan de meest urgente individuele steunbehoefte in het culturele veld. Het geld dat eventueel over zou blijven, kon mogelijk naar een bredere, toekomstgerichte impuls gaan. Dat is nu het geval.

Cultuurplatform haakt aan op ontwikkeling Be Active & Creative

De coronacrisis heeft het belang van kennisdelen en samenwerken voor het culturele veld extra duidelijk gemaakt. Daarom wil het Cultuurplatform verder doorgroeien tot een volwaardig cultuur-netwerk. Het Cultuurplatform geeft hierbij aan graag aan te willen haken bij de doorontwikkeling van Be Active & Creative (BAC). BAC en het  Cultuurplatform hebben beide een rol om vraag en aanbod van cultuur met elkaar te verbinden. De wens om kennis te delen en een sterkere verbinding aan te gaan, is een mooie vervolgstap. Daarom reserveert het college € 60.000, waarmee de genoemde twee partijen de plannen verder gaan uitwerken en organiseren.

Iedereen in zijn kracht

Wethouder André van de Burgwal: “Het is mooi om te zien dat de culturele aanbieders in onze gemeente zo langzamerhand hun hoofd financieel weer boven water krijgen. Daardoor kunnen we een deel van het geld nu besteden aan het opbouwen en versterken van de culturele infrastructuur. Ik vind het een mooie ontwikkeling dat Be Active & Creative en het Cultuurplatform hun samenwerking gaan intensiveren. Ze komen steeds meer in hun kracht te staan. BAC als onafhankelijke verbinder, aanjager en ondersteuner. En de organisaties in het Cultuurplatform als florerende aanbieder van cultuurparticipatie en -educatie voor alle inwoners. En natuurlijk realiseer ik me dat organisaties op hun reserves hebben ingeteerd. Dat blijft onze aandacht hebben.”

Aanvullend steunpakket 2022

Gelukkig lijkt de coronacrisis nu grotendeels op zijn retour. Maar de nasleep is naar verwachting nog enkele jaren voelbaar in de culturele sector. Daarom heeft het Rijk in de decembercirculaire 2021 opnieuw een bedrag voor cultuur toegevoegd aan het Gemeentefonds. Het gaat om een bedrag van

€ 121.670 voor de gemeente Barneveld. De komende tijd wordt gemonitord hoe de steunbehoefte van het culturele veld zich verder ontwikkelt. Afhankelijk daarvan legt het college een voorstel aan de gemeenteraad voor over de besteding van deze nieuwe aangekondigde middelen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen