Kinderen herdenken bij monument begraafplaats De Plantage

Foto: Gemeente Barneveld

Op donderdag 21 april kwamen de kinderen van de basisscholen Ds. J. Fraanjeschool, De Vliegeniers en de Antoniusschool samen bij begraafplaats De Plantage. Bij het monument stonden ze, samen met burgemeester Jan Luteijn, stil bij alle oorlogsslachtoffers en bij de bevrijding van Barneveld. De Antoniusschool heeft dit jaar het monument bij de begraafplaats geadopteerd.

Er werden door de kinderen gedichten voorgelezen en kransen gelegd voor de oorlogsslachtoffers. Daarna nam burgemeester Jan Luteijn de kinderen mee in een stukje geschiedenis. Zo vertelde hij dat op 17 april 1945 – een paar weken voordat Nederland écht was bevrijd – het dorp Barneveld al bevrijd werd door de Canadezen. Hij stond ook stil bij het jaarthema ‘Vrijheid in verbondenheid’ van het Nationaal Comité 4 en 5 mei.

Adopteer een monument

Doel van het educatieve project ’Adopteer een monument’ is dat de lokale oorlogsgeschiedenis voor leerlingen gaat leven: ze ontdekken het verhaal achter een oorlogsmonument in hun buurt. Ze leren wat herdenken is en waarom het belangrijk is om de verhalen uit de oorlog door te geven. Door zelf een herdenking te organiseren raken leerlingen betrokken bij de geschiedenis.

De Nationale Herdenking op woensdag 4 mei vindt ook plaats bij het monument bij de begraafplaats De Plantage.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen