Nieuw geval vogelgriep vastgesteld op legbedrijf in Barneveld

Foto: Barneveld.nieuws.nl

In Barneveld is zondag 24 april 2022 op een legbedrijf met 17.000  kippen vogelgriep H5 vastgesteld. Het gaat hier waarschijnlijk om een hoogpathogene variant. Het betreft een bedrijf dat is gelegen in de 1- kilometerzone rondom de uitbraak in Terschuur waar zaterdag vogelgriep was vastgesteld. Het bedrijf in Barneveld zou in verband met de besmetting in Terschuur al preventief worden geruimd, wat inmiddels is gebeurd. De ruiming is uitgevoerd door de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA).

In de 1 kilometerzone rondom het besmette bedrijf liggen vier pluimveebedrijven waarvan er op drie pluimvee aanwezig is. Deze drie bedrijven worden uit voorzorg geruimd om verspreiding naar de omliggende bedrijven te voorkomen. De bedrijven liggen in een pluimveedicht gebied. Wanneer er niet preventief geruimd wordt, kan de besmetting zich in dit gebied snel naar omliggende bedrijven verspreiden. De ruimingen worden uitgevoerd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

Binnen de 3 kilometerzone liggen 19 andere pluimveebedrijven die door de NVWA worden gescreend voor onderzoek op vogelgriep. Daarnaast worden deze bedrijven de komende 14 dagen intensief gemonitord op ziekteverschijnselen die op vogelgriep kunnen wijzen. Een aantal van de bedrijven in de 3 kilometerzone is al meegenomen in de bemonstering en monitoring na andere besmettingen in dat gebied.

In de 10 kilometerzone liggen nog 230 andere pluimveebedrijven; voor deze zone geldt per direct het vervoersverbod. Een groot deel van deze bedrijven ligt in zones waar eerder een vervoersverbod voor is afgekondigd, na de besmettingen in Voorthuizen, Lunteren en Barneveld.

Vervoersverbod

Omdat het besmette bedrijf in een pluimveedichtgebied ligt – en om het risico op verdere verspreiding zo klein mogelijk te houden- , geldt ook een vervoersverbod voor risicovogels in de regio 7 Gelderse Vallei Noord die hierbij aansluit (zie de RVO dierziektenviewer voor de betreffende regio). Daarnaast geldt nog het vervoersverbod voor risicovogels voor regio 10 Gelderse Vallei Zuid die al was ingesteld na de besmetting in Barneveld op 15 april 2022. Op het vervoersverbod voor risicovogels in regio 7 en regio 10 geldt, onder strikte voorwaarden, een uitzondering voor vervoer naar de slacht en het vervoer van eendagkuikens. Daarnaast gelden regels voor de jacht, zo is het in dit gebied onder andere verboden te jagen op eenden of te jagen in gebieden waar dat watervogels kan verstoren.

Landelijke maatregelen

Er gelden nog altijd landelijke maatregelen zoals een verbod op het bezoeken van vogelverblijfplaatsen van risicovogels, tenzij dit absoluut noodzakelijk is. Ook de landelijke ophok- en afschermplicht is nog onverminderd van kracht.

Traceringsonderzoek

In het kader van de besmetting op de locatie in Barneveld wordt, zoals gebruikelijk, een traceringsonderzoek gedaan naar risicovolle contacten. Indien nodig worden naar aanleiding van de uitkomsten van het onderzoek aanvullende maatregelen genomen.

Meer informatie

De gemeente publiceert informatie over de vogelgriep op www.barneveld.nl/vogelgriep. Meer informatie is ook te vinden op www.rijksoverheid.nl/vogelgriep.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen