Consultatiebureau Garderen heropent op verzoek inwoners

Foto: Pixabay

In overleg met de GGD, Plaatselijk Belang en Medisch Centrum Garderen heeft de gemeente Barneveld besloten dat het consultatiebureau in Garderen vanaf september 2022 weer open gaat.

In 2020 werd het consultatiebureau vanwege de coronamaatregelen gesloten. Het aantal kinderen van 0 tot 4 jaar in Garderen is bovendien gering. De gemeente overwoog daarom samen met de GGD om het consultatiebureau niet meer te heropenen. Om over dit vraagstuk een weloverwogen besluit te kunnen nemen, werden de ouders van de 0-4-jarigen via een enquête bevraagd. Hieruit bleek dat de ouders een groot belang hechten aan het hebben van een consultatiebureau in eigen dorp. Zij geven er de voorkeur aan om het consultatiebureau Garderen te heropenen.

Tijdens de coronacrisis gingen ouders met kinderen van 0 tot 4 jaar naar een consultatiebureau in één van de andere kernen van de gemeente. In Garderen was dat  in die periode niet mogelijk. Door de beperkte ruimte in het consultatiebureau kon er niet worden voldaan aan de geldende coronamaatregelen Nadat de maatregelen zijn opgeheven, rees de vraag of het consultatiebureau gesloten moest blijven. De antwoorden op vragen die naar 68 ouders werden gestuurd, toonden aan dat het de wens van de inwoners was om het consultatiebureau te heropenen.

De onderzoeksresultaten

De vragenlijst werd door ruim de helft van de ouders ingevuld. De belangrijkste resultaten:

    • Bijna de helft (46%) van de respondenten vindt het heel belangrijk dat het consultatiebureau in Garderen weer open gaat. 43% vindt dit prettig, maar niet noodzakelijk. Bijna 10% vindt dit niet zo belangrijk.
    • Tweederde deel van de respondenten vindt het een bezwaar om in een ander dorp in de gemeente naar het consultatiebureau te gaan. Een derde deel vindt het geen bezwaar.
    • Als het consultatiebureau in Garderen weer open gaat, zou ongeveer driekwart van de respondenten ervoor kiezen om hiervan ook gebruik te maken, afhankelijk van de dag waarop het consultatiebureau gepland is..

 Plaatselijk belang: Inwoners serieus genomen

De heer Krevel van Plaatselijk Belang is blij dat het consultatiebureau voor Garderen behouden blijft. ”Wij willen graag zo veel mogelijk voorzieningen in ons dorp. Voor onze inwoners is het mooi, als ze voor een bezoek aan het consultatiebureau niet naar een ander dorp hoeven reizen. Ons beeld van dat er in Garderen behoefte is aan zo’n eigen voorziening, wordt bevestigd in de resultaten van de enquête. We vinden het fijn dat de belangen van onze inwoners serieus worden genomen.”

Baten wegen op tegen de kosten

Wethouder Hans van Daalen: ”Ik ben blij dat we de meningen gepeild hebben in deze enquête. Er is nu duidelijkheid over hoe het hebben van een consultatiebureau in het eigen dorp beleefd wordt. In een gemeente moet je altijd de kosten en baten tegen elkaar afwegen. We willen voor al onze inwoners een hoog voorzieningenniveau, maar het moet wel betaalbaar blijven. Het is daarom goed om regelmatig te evalueren of we nog op de juiste koers varen. Daarbij betrekken we de wensen van de samenleving waar we kunnen. Nu blijkt dat 90% van de ouders die gereageerd hebben graag wil dat het consultatiebureau in Garderen blijft, hebben we de conclusie getrokken dat in dit geval de baten opwegen tegen de kosten. Het consultatiebureau draagt bij aan het voorzieningenniveau in Garderen.”

Spreekuren

Vanaf september gaat het consultatiebureau weer open. Tenminste één keer per maand is er een spreekuur van de jeugdverpleegkundige. Daarnaast is er tenminste eenmaal per twee maanden een spreekuur van een jeugdarts. Ouders kunnen bij het maken van een afspraak ook nog steeds kiezen voor één van de andere locaties in de gemeente.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen