Barneveld maakte winst aan stukgelopen fusie, Scherpenzeel had financieel verlies

Foto: Scherpenzeel.nieuws.nl

BARNEVELD – De gemeente Barneveld heeft flink verdiend aan de stukgelopen fusie met de gemeente Scherpenzeel. In totaal hield de gemeente 411.433 euro over aan het turbulente fusiedossier. Dat blijkt na navraag van Omroep Gelderland bij de gemeenten.

Barneveld en Scherpenzeel ontvingen een eenmalige vergoeding vanuit het Rijk voor het fusieproces, dat geld is ‘vrijgekomen’ toen Provinciale Staten instemden met het fusiebesluit.

Barneveld kreeg een bedrag van 560.893 euro. Dat ligt een stuk hoger dan de daadwerkelijk gemaakte kosten van 149.460 euro. Barneveld gaf dat geld uit aan onderzoekskosten, ambtenaren en ‘kosten die samenhangen met het plan van aanpak’.

Het overgebleven geld is toegevoegd aan de algemene bankrekening. Wat de gemeente met de winst gaat doen, wordt duidelijk als de plannen voor 2023 bekend zijn. Het geld dat de gemeenten hebben gekregen is een vast bedrag en als er iets overblijft, hoeft er niks te worden teruggegeven.

Verlies in Scherpenzeel

Even over de grens, bij de gemeente Scherpenzeel, wordt verlies geleden. Daar kostte het herindelingstraject 975.000 euro. Grootste ‘onnodige’ kostenpost zijn de ‘interne uren’, zo staat op een berekening. Ook het organiseren van het veelbesproken referendum kostte geld, namelijk 22.000 euro. Bij het kopje ‘lobby’ staat een bedrag van 41.000 euro op de berekening.

De gemeente kreeg 611.000 euro vanuit het Rijk, wat betekent dat Scherpenzeel 364.000 euro verliest. De daadwerkelijke kosten van het fusietraject lagen nóg hoger. Zo gaf de gemeente ook nog 123.000 euro uit aan onderzoeken naar de bestuurskracht. Deze kosten ziet de gemeente als ‘goed voor Scherpenzeel’, en vallen daarom niet onder ‘onnodige kosten’.

Een woordvoerder van de gemeente laat weten de 411.433 euro te gunnen aan Barneveld. De gemeente wil zich er verder niet over uitlaten.  Volgens Scherpenzeel heeft de provincie wél toegezegd inhoudelijk te willen bijdragen aan ‘voorzieningen en verbinding’ met de samenleving. “We zullen te zijner tijd hierover het gesprek met de provincie aangaan.”

Bron: Bericht van Omroep Gelderland

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen