Barneveld presenteert coalitieakkoord

Foto: Gemeente

BARNEVELD – Vierhonderd betaalbare woningen, bovenop tweeduizend huizen die al in de planning staan, geen koffieshop en een wijkraadpleging. Maar ook meer openheid en transparantie in de gemeente.

Dat werd vrijdagmiddag duidelijk bij een perspresentatie van het akkoord, dat geschreven is door SGP, Lokaal Belang (LB) en ChristenUnie (CU). Ook de kandidaat-wethouders waren bij de presentatie van het plan aanwezig

De nieuwe coalitie heeft veel ambitieuze plannen, onder meer op het gebied van woningbouw. Barneveld wil groeien naar 85.000 inwoners. In de komende vier jaar gaat wil het nieuwe gemeentebestuur tweeduizend huizen laten bouwen, iets dat al in gang gezet is door het vorige college. Maar, daarbovenop komen nog vierhonderd betaalbare woningen.

Energiedoelen

Barneveld zou, om de energiedoelen te halen, twee windmolens plaatsen, maar dat proces wordt op pauze gezet. Vooral LB is tegen windmolens, omdat het schadelijk zou kunnen zijn voor de gezondheid. De rijksoverheid is normen aan het vaststellen over eventuele milieu- en gezondheidsschade van de grote energieopwekkers. De nieuwe coalitie wil daarop wachten. Daarnaast wijzen de partijen erop dat er onvoldoende netwerkcapaciteit is. Ook komen er géén zonnepanelen op landbouwgrond, een voorstel van de SGP.

Wethouder voor armoede

De CU boekt een succes op het gebied van armoedebestrijding, waar Wiesenekker tijdens de campagne vaak op wees. De gemeente gaat daar meer aandacht aan geven. “Steeds meer inwoners hebben met armoede maken. Dat baart ons zorgen”, vertelde hij. Het college heeft de ambitie het aantal kinderen dat in armoede opgroeit, te halveren. “Er komt daarvoor een wethouder voor armoede.”

Wijkraad.

In het bestuursakkoord staat dat er wordt gekeken naar wijkraadplegingen. Dat is nadrukkelijk géén referendum, want dit gaat volgens de partijen een stuk verder. Burgers wordt onderbouwd gevraagd wat ze van iets vinden. “Dat kan door een enquête, inspraakavonden, of door verschillende scenario’s voor te leggen”, legt Top uit. De wijkraadpleging is onderdeel van een groter plan de burger meer bij de politiek te betrekken. De gemeente wil beter met inwoners communiceren. Alles, zoals stukken en afwegingen, is openbaar, tenzij.

Verder staan er tal van andere plannen in het akkoord, zoals dat Barneveld de zondagsrust behoudt, tegen gedwongen uitkoop van boeren is, en dat er een extra in- en uitvoegstrook aan de A1 moet komen, ter hoogte van de Garderbroekerweg. Het eerste concrete punt in het plannenboek is dat er géén coffeeshop in de gemeente komt. De drie partijen maken zich zorgen om toenemend drugsgebruik. Er komt een plan van aanpak om middelengebruik te beperken. Er wordt daarvoor ook gekeken naar het drankketenbeleid en het Gezonde Leefstijlakkoord.

Bron: Omroep Gelderland

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen