Terugblik op een dynamisch jaar

Foto: Barneveld.nieuws.nl

BARNEVELD – Het college heeft de jaarverslaggeving 2022 vastgesteld met daarin het jaarverslag en de jaarrekening.

De gemeente Barneveld kijkt terug op een veelbewogen 2022, vol uitdagingen, maar ook vol successen. “Verschillende onvoorziene omstandigheden zoals de oorlog in Oekraïne en de snel gestegen inflatie vroegen om aanpassingen in onze geplande activiteiten, maar ze gaven ook blijk van de veerkracht van onze bestuurders, organisaties en vooral onze inwoners, organisaties en ondernemers”, volgens wethouder Wim Oosterwijk. Voor 2022 zag de gemeente een positief resultaat van € 13,8 miljoen. Echter, het vooruitzicht voor de lange termijn is minder hoopvol. Dit heeft vooral te maken met de kostenstijging en onzekerheid over de ontwikkeling van de bijdrage vanuit het Rijk.

Positief resultaat over 2022
2022 is afgesloten met een positief saldo van € 13,8 miljoen. Dit is na verrekening van een negatief resultaat van € 7,4 miljoen op de grondexploitaties. “We zien dat er minder is uitgegeven doordat werkzaamheden niet verricht konden worden door de coronapandemie, gebrek aan menskracht of andere omstandigheden. Ondanks deze onverwachte gebeurtenissen heeft Barneveld haar verantwoordelijkheden genomen en een scala aan doelen bereikt, waaronder het verstrekken van tijdige energietoeslagen, inkomensondersteuning aan huishoudens met een laag inkomen, de opvang van Oekraïners en het bouwen en voorbereiden van de bouw van honderden woningen. Daarbij hebben we ervoor gekozen om het nadelige resultaat op de grondexploitaties van € 7,4 miljoen direct aan te vullen”. Aldus wethouder Wim Oosterwijk. Daarnaast is € 8,8 miljoen van het positieve resultaat van € 13,8 miljoen overgeheveld naar 2023. Dit om werkzaamheden die in 2022, ten gevolge van de onvoorziene situaties, niet uitgevoerd konden worden alsnog uit te kunnen voeren. Wat er uiteindelijk overblijft, zal worden toegevoegd aan de algemene reserve.

Ondernemend, betrouwbaar en zorgzaam
In 2022 vonden er ook gemeenteraadsverkiezingen plaats, met als gevolg een vernieuwde gemeenteraad en een herschikt college. Dit herschikte college is onmiddellijk aan de slag gegaan met het nieuwe coalitieakkoord voor de periode 2022-2026, onder het motto “Ondernemend, Betrouwbaar en Zorgzaam. Deze principes helpen de gemeente Barneveld richting te geven en tijdig beslissingen te nemen en op koers te blijven.

Ondernemende gemeente
Ten aanzien van ondernemerschap zien we dat de marktomstandigheden zich in negatieve zin hebben ontwikkeld. “Ontwikkelingen zoals stijgende bouwkosten, stagnerende grondprijzen, schaarste in grondstoffen en strengere milieuwetgeving zorgen ervoor dat je minder hard vooruit kunt dan je wilt. Zo hadden we als doel gesteld 500 nieuwbouwwoningen te realiseren. Als dit er uiteindelijk meer dan 300 blijken te zijn is dat, gezien de situatie, nog steeds een mooie prestatie”. Aldus Wethouder Wim Oosterwijk. De ontwikkelingen van het afgelopen jaar hadden niet alleen invloed op de plannen van de gemeente, maar ook op die van ondernemers. Wim Oosterwijk: “Nu we zien dat we een periode van pandemie achter ons laten, maar tegelijkertijd weer te maken kregen met nieuwe uitdagingen willen we er graag zijn voor ondernemers. Zo hebben we bedrijven geholpen om evenementen te organiseren na coronatijd en zijn we begonnen met de voorbereidingen om een nieuw bedrijventerrein te maken”.

Naast aandacht voor woningbouw en ondernemerschap ging er in 2022 ook aandacht naar bereikbaarheid en duurzaamheid. Zo is de gemeente begonnen met de voorbereidingen voor een nieuw bedrijventerrein (Harselaar Zuid), zijn paden voor wandelaars, fietsers en ruiters verbeterd, is de lobby over de A1-corridor actief gevoerd en heeft de gemeente, samen met de provincie, maatregelen genomen om het verkeer in Garderen te verbeteren. Ten aanzien van duurzaamheid is vooral de aandacht gegaan naar het vinden van nieuwe energiebronnen, maatregelen tegen klimaatverandering en is er aandacht gegaan naar een grotere diversiteit aan flora en fauna.

Betrouwbare gemeente
In 2022 heeft de gemeente ingezet op het wendbaarder en slagvaardiger maken van de organisatie. Er zijn voorbereidingen getroffen om de omslag te kunnen maken naar ‘opgavegericht werken’.  Hierdoor kunnen complexe vraagstukken beter opgepakt worden. “Dit doen we door van buiten naar binnen te kijken. Door met inwoners en ondernemers in gesprek te gaan en initiatieven in kaart te brengen. Met deze informatie bekijk je vervolgens hoe je als organisatie je dienstverlening en bereikbaarheid hierop af kunt stemmen. Hieruit blijkt ook al gauw dat een vraag ‘an sich’ niet op zichzelf staat maar samenhangt met andere vraagstukken waar we als gemeente mee bezig zijn. Dit vraag om een meer integrale en opgavegerichte manier van werken van onze organisatie”, volgens wethouder Wim Oosterwijk. Om deze reden is er ook een participatiebeleid vastgesteld en is er een start gemaakt met het werken met gebiedsregisseurs. Door dit beleid uit te dragen en gebiedsregisseurs te betrekken bij de uitvoering moet het betrekken van inwoners en bedrijven een vanzelfsprekend onderdeel uit gaan maken bij de totstandkoming van plannen en bij de uitvoering.

Het afgelopen jaar is het aanvragen en melden van zaken (zoals bijvoorbeeld een vergunning) gedigitaliseerd. Dankzij nieuwe software kan de gemeente haar inwoners en bedrijven makkelijker en sneller bedienen en hebben zij meer inzicht in de status van hun aanvraag. Daarnaast is er aandacht gegaan naar het herschrijven van standaardbrieven in begrijpelijke taal en zijn er organisatie breed 189 medewerkers getraind om dit te blijven doen.

Zorgzame gemeente
In 2022 heeft de gemeente Barneveld vooral inwoners met een laag inkomen en minder goed geïsoleerde huizen geholpen. Dit als gevolg van de snel gestegen energierekeningen. Zo is er een tijdelijke energietoeslag verstrekt (aan huishoudens tot 150% van het minimuminkomen), zijn energiecoaches ingezet, is er individuele inkomensondersteuning geboden en zijn budgetcoaches ingeschakeld. Daarnaast heeft de gemeente ook steun verleend aan ouders en kinderen die getroffen zijn door de toeslagenaffaire en is er maatschappelijke opvang gefaciliteerd voor 400 gevluchte Oekraïners en 85 vluchtelingen via crisis- en noodopvang.

Ten aanzien van onderwijs, sport en cultuur heeft de gemeente vooral geïnvesteerd in preventie en vroegtijdig signalering in de Jeugdzorg. Daarbij is het ‘Gezond Leefstijlakkoord’ opgesteld en uitgevoerd. Dit is gedaan met 70 maatschappelijke organisaties om problematisch middelengebruik te voorkomen. En is na langdurige lobby het woonplaatsbeginsel door het kabinet aangepast. “Al deze investeringen zorgen ervoor dat we hier nu al de vruchten van plukken. Door in te zetten op preventie, vroegtijdig te signaleren en aan te pakken via ambulante zorg zien we niet alleen een betere hulpverlening, maar zien we ook de lasten afnemen”. Aldus Wim Oosterwijk.

Behandeling in de gemeenteraad

De jaarverslaggeving 2022 wordt op 20 juni in de commissie Bestuur en op 28 juni behandeld door de gemeenteraad. Inwoners zijn van harte welkom om deze bijeenkomsten digitaal bij te wonen via www.barneveld.nl.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen