Gemeente op bezoek bij J.H. Donnerschool in De Glind

Foto: J.H. Donnerschool

Foto staat van links naar rechts: Directeur-bestuurder Jan Hofman, wethouder Jolanda de Heer, beleidsambtenaar Paulina Mol Lous, locatiedirecteur SO De Glind Dirk Jan de Jong.

DE GLIND – ‘Wij als gemeente hebben zeer veel waardering voor het werk dat gedaan wordt op de J.H. Donnerschool’ waren de woorden dan wethouder de Heer na het bezoek aan de J.H. Donnerschool.

Samen met beleidsambtenaar Paulina Mol Lous bracht zij op 6 juni een bezoek aan deze school voor speciaal- en voortgezet speciaal onderwijs in De Glind.

Het leukste onderdeel van het bezoek was uiteraard het rondlopen in de school en het bezoeken van groepen. Ondanks dat het de laatste schooldag was, was er volop rust in de school. Locatiedirecteur Dirk Jan de Jong liet vol trots zijn locatie aan het bezoek zien. Alle deuren van de klassen staan meestal open waardoor het bezoek in elke groep kon zien wat de activiteiten waren en hoe er gewerkt werd. De Jong liet ook de rustruimtes zien waar kinderen onder begeleiding de tijd krijgen om een anders te denken, om hiermee hun frustratie om te zetten in nieuwe energie. De leerlingen van de J.H. Donnerschool zijn fijne leerlingen, maar hebben vaak al veel meegemaakt in hun jonge leven. Als er dan iets niet lukt, kost het de kinderen moeite om het schoolwerk op te pakken. Vandaar dat de school heeft ingezet op een veilig onderwijsklimaat door middel van trauma sensitief onderwijs. Scholen met een traumasensitief onderwijsklimaat zijn zich bewust van de impact van ingrijpende jeugdervaringen op de ontwikkeling van leerlingen en stemmen zo goed mogelijk af op de specifieke onderwijs- en begeleidingsbehoeften van deze leerlingen. Ze bieden leerlingen een veilige plek waar ze met plezier naartoe gaan en zoveel mogelijk tot ontwikkeling en leren kunnen komen. In een traumasensitief onderwijsklimaat staat ook een gezonde werkomgeving voor het schoolteam centraal waar inspanning én ontspanning, zelfreflectie en onderlinge steun de dagelijkse praktijk zijn.

De jong en directeur-bestuurder Jan Hofman zijn erg te spreken over de betrokkenheid van de gemeente Barneveld, zowel bij ambtenaren, gemeenteraad als collegeleden. Een mooi voorbeeld is het stimuleren van zelfstandig reizen naar school, waar als doel is om jongeren een perspectief voor de toekomst te geven. Zelfstandig reizen vergroot immers de persoonlijke competenties, maar zeker ook de mogelijkheden op vervolgonderwijs of werk. Een ander voorbeeld dat De Jong noemt is de medewerking vanuit de gemeente als sommige leerlingen tijdelijk nabijheid van een volwassene nodig hebben om veiligheid te ervaren als zij net op de school in De Glind komen. Kinderen die bij deze school komen, zijn vaak teleurgesteld in hun vorige school. Die school deed erg zijn best, maar het lukte niet. Op de J.H. Donnerschool krijgen zij een nieuwe kans door nabijheid van volwassenen, die professioneel hun werk doen voor kinderen, want op de J.H. Donnerschool geldt dat elk talent telt!

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen