Gemeente Barneveld presenteert Toetsingskader landelijk gebied

Foto: Barneveld.nieuws.nl

Wat kan waar wel en wat niet in het buitengebied. Na een uitgebreide gespreksronde met agrarische ondernemers in januari stelde het college het Toetsingskader landelijk gebied op, dat deze week voor vaststelling naar de gemeenteraad is gestuurd. Met het toetsingskader geeft het college een handvat voor wat kan en wat niet kan als een agrariër besluit tot functieverandering van zijn bedrijf in het buitengebied.

Toetsingskader vervangt eerder plan
Tegelijk met de presentatie van het toetsingskader trekt het college van Barneveld het besluit in rond het streefbeeld van het landelijk gebied. Dat laatste besluit over de toekomst van het landelijk gebied leidde tijdens de raadscommissievergadering op 12 oktober vorig jaar tot verwarring bij agrariërs in de gemeente.

Een helder toetsingskader voor het landelijk gebied is op korte termijn noodzakelijk omdat veel agrariërs in Barneveld belangstelling tonen voor de landelijke stoppersregeling voor piekbelasters. En wie wil stoppen met agrarische activiteiten wil in de eerste plaats duidelijkheid over de mogelijkheden voor de vrijkomende percelen. Mag je er woningen neerzetten? Of niet-agrarische activiteiten beginnen?

‘Wat kan wel?’
Onder het motto ‘Niet alles kan overal, maar wat kan dan wel?’ stelt de gemeente nu de kaders vast voor de ontwikkeling in het landelijk gebied. Deze worden in belangrijke mate bepaald door de wetgeving van andere overheden, zoals Europese richtlijnen, het beleid van de rijksoverheid en provincie, bijvoorbeeld op het gebied van natuur en milieu.

De gemeente stuurt daarnaast de ontwikkeling van het gebied bij, waarbij behoud van de bestaande agrarische mogelijkheden voorop staat. Zo voorkomt de gemeente verrommeling van het buitengebied, of andere ongewenste effecten, bijvoorbeeld grootschalige activiteiten die het karakter van het landschap aantasten.

Resultaat tafelgesprekken in toetsingskader
Tijdens de tafelgesprekken van de gemeente in januari met vertegenwoordigers van de agrarische sector bleek dat uitbreiding van de woningbouw in het buitengebied ongewenst is, omdat deze wordt gezien als beperking van de agrarische activiteit.

Veel van de suggesties die tijdens deze gesprekken naar boven kwamen hebben nu een plaats in het toetsingskader. Ten opzichte van de eerdere plannen biedt dit kader meer ruimte voor niet-agrarische activiteit, terwijl het terughoudender staat tegenover woningbouw.

 

Daarmee weten de gemeente, de inwoners en de ondernemers in Barneveld nu waar ze aan toe zijn bij de ontwikkeling van nieuwe initiatieven in het landelijk gebied.

Het beleid over het buitengebied is nog in ontwikkeling. Dat beleid wordt onderdeel van de Omgevingsvisie Barneveld, die begin 2025 zal worden vastgesteld.

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen