Succesvolle veiligheidscontroles gericht op arbeidsmigranten

Foto: Barneveld.nieuws.nl

Tijdens een gezamenlijke inspanning van de gemeente Barneveld, Omgevingsdienst de Vallei, handhaving, brandweer en de Vreemdelingenpolitie werden op 17 april jongstleden enkele veiligheidscontroles uitgevoerd gericht op huisvesting van arbeidsmigranten. Bij twee adressen werden er tekortkomingen in de brandveiligheid vastgesteld. Er zijn afspraken gemaakt over de noodzakelijke, corrigerende maatregelen. Ook zijn er meerdere overtredingen ten aanzien van het gemeentelijke bestemmingsplan geconstateerd. Zo verbleven op enkele adressen meer mensen dan is toegestaan. Omgevingsdienst de Vallei zal hier in de toekomst op blijven handhaven.

Mensenhandel en arbeidsuitbuiting

De gecoördineerde veiligheidscontroles waren in het bijzonder gericht op mensenhandel en arbeidsuitbuiting. De gemeente Barneveld benadrukt met deze geplande controles het belang van veiligheid en welzijn van haar inwoners. Met een toenemend aantal arbeidsmigranten die in de gemeente Barneveld wonen en werken, is het essentieel om ervoor te zorgen dat hun huisvesting voldoet aan de vereiste normen op het gebied van veiligheid en leefbaarheid.

Meer zicht krijgen op de positie van arbeidsmigranten
Burgemeester Jacco van der Tak benadrukt het belang van deze gezamenlijke inspanning: “De veiligheid van al onze inwoners, inclusief arbeidsmigranten, is zeer belangrijk voor onze gemeente. Door samen te werken met lokale partners kunnen we ervoor zorgen dat huisvesting voor arbeidsmigranten veilig en in overeenstemming met regelgeving is. We willen meer zicht krijgen op de vormen en de ernst van uitbuiting in onze gemeente om aan een effectieve aanpak te bouwen die de positie en leefomstandigheden van deze doelgroep verbetert.”

Samenwerken loont
Deze actie werd gezamenlijk georganiseerd vanuit de gemeenten Barneveld, Scherpenzeel en Nijkerk als onderdeel van het meerjarig integrale veiligheidsplan. De eerdergenoemde samenwerkende partijen onderkennen het belang van een brede inzet om de levensomstandigheden van arbeidsmigranten in de regio te verbeteren en bij te dragen aan de algemene veiligheid binnen de gemeente.

Meld Misdaad Anoniem
In het licht van deze veiligheidscontrole roepen de politie en gemeente alle inwoners op om een actieve rol te spelen in de handhaving van de veiligheid binnen de gemeente. Verdachte situaties dienen onmiddellijk gemeld te worden aan de plaatselijke autoriteiten. Voor diegenen die anoniem willen blijven, biedt Meld Misdaad Anoniem een veilige route voor dergelijke meldingen.

De gemeente Barneveld benadrukt dat dergelijke veiligheidscontroles in de toekomst worden voortgezet.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen