Aanleg fietscrossterrein Flying Bikes en Tour de Force gestart

Foto: Gemeente Barneveld

BARNEVELD – Na jaren van onderhandelen is het eindelijk zover. De gemeente Barneveld ontwikkelt samen met fietscrossvereniging Flying Bikes en wielervereniging Tour de Force een nieuw fietscrossterrein en mountainbike parcours aan de Hanzeweg-Zuid, net ten zuiden van de Esvelderbeek.

De fietscrossclub Flying Bikes in Kootwijkerbroek heeft al sinds 2011 de wens om te verplaatsen naar een alternatieve locatie. De baan aan de Essenerweg voldeed niet meer aan de eisen van de Koninklijke Nederlandsche Wielren Unie en de groei van de vereniging. In 2019 heeft de gemeente Barneveld aan de Hanzeweg-Zuid grond gekocht om voor zowel Flying Bikes als wielervereniging Tour de Force een fietscrossterrein te kunnen realiseren.

Betrokken wethouders Mijntje Pluimers en Bennie Wijnne zijn blij met deze ontwikkeling. “Fijn om te kunnen doorpakken met de aanleg van het terrein. We wensen beide verenigingen veel succes en zien uit naar mooi (sportief) resultaat.”

Wouter Mudde van fietscrossclub Flying Bikes: “Toch wel een beetje vreemd, de jaren van onderhandelen en plannen met de gemeente Barneveld zijn voorbij. Na het ontvangen van de definitieve omgevingsvergunning en het ondertekenen van de huurovereenkomst zijn we nu in een nieuwe fase aanbeland. Ondanks alle (stevige) onderhandelingen over lastige vraagstukken is het toch goed dat we samen met de gemeente deze mijlpaal hebben bereikt. Samen gaan we een nieuwe fase in, samen gaan we over tot de uitvoering!”

Moderne sportfaciliteit

De nieuwe fietscrossbaan wordt een sportfaciliteit die voldoet aan de eisen van deze tijd. Er komen trainings- en wedstrijdbanen inclusief startheuvels, een jurygebouw en twee keer een parc fermé (overdekte wachtplek voor de sporters voorafgaand aan de start). Er komt ook een mountainbike parcours rondom de locatie. De in 2021 gerealiseerde pumptrack baan wordt in het geheel ingepast. Verder komen er kleedkamers, een kantine, een keuken en een tribune.

“Eerlijk gezegd is dit voor de vereniging best wel even schakelen”, zegt Mudde. “Nu moeten we echt definitieve keuzes maken waarmee de bouw van een prachtige BMX-baan realiteit wordt. Voor onze vereniging begint de uitdaging nu pas echt. Met een behoorlijk sober budget willen we onze ambitieuze plannen realiseren.”

Samenwerking met Aeres MBO Barneveld

Op dit moment zijn de grondwallen rondom de fietscrossbaan al aangebracht. Leerlingen van Aeres MBO Barneveld zijn nu bezig met het aanbrengen van de drainage en allerhande klusjes. Wouter Mudde vindt dit een mooi voorbeeld van hoe de vereniging graag samenwerkt: lokaal en maatschappelijk betrokken. “De leerlingen van Aeres krijgen op onze nieuwe locatie les in de praktijk met groen, grond en infra. Zo leren ze over grond, landmeten en waterpassen op een locatie in de buurt van de school. Hoe gaaf is dat!

We kijken ernaar uit om deze wijze van samenwerken voort te zetten met gemeente, scholen, bedrijven of andere organisaties. We willen samen bouwen aan een schitterende BMX-baan en aan een mooier Barneveld. Onze doelstelling is om einde dit jaar op locatie Hanzeweg te kunnen trainen, maar waarschijnlijk zijn we nog een half jaartje langer bezig om alles echt af te ronden.”

Uitdagend mountainbike parcours

Naast de Flying Bikes is ook Tour de Force gebruiker van het nieuwe fietscrossterrein. De vereniging is vanaf het moment van aankoop van het terrein betrokken geweest bij de ontwikkelingen. Bestuurslid en MTB trainer Frans van de Stroet geeft aan dat de vereniging uitermate blij is met het nieuwe fietscrossterrein en de mogelijkheden die dit biedt voor de club. “We zijn ook blij met de keuze van de gemeente voor de centrale ligging van het terrein aan de Hanzeweg-Zuid. Hierdoor is het in de toekomst een aantrekkelijk alternatief voor de jongeren uit omliggende dorpen om hier te komen trainen op zowel de MTB of de BMX.”

Voor de mountainbikers van Tour de Force is de buitenring rondom de BMX-baan van Flying Bikes het speelveld waarop zij een uitdagend mountainbike parcours gaan aanleggen. “Hier zal zowel voor de beginnende als voor de gevorderde mountainbiker voldoende uitdaging te vinden zijn. We kijken ernaar uit om met onze vrijwilligers een prachtig parcours te ontwikkelen voor onze leden. En met deze ontwikkeling hopen we straks ook weer nieuwe leden en trainers aan te trekken.”

Hanzeweg-Zuid afgesloten

Om het nieuwe fietscrossterrein van de Flying Bikes en Tour de Force bereikbaar te maken, wordt er een rotonde aangelegd op de Hanzeweg-Zuid. Om de rotonde aan te leggen is het noodzakelijk dat de Hanzeweg-Zuid voor 6 tot 8 weken wordt afgesloten voor gemotoriseerd verkeer. De werkzaamheden aan de rotonde op de Hanzeweg-Zuid starten op maandag 3 juni aanstaande.

Zolang de Hanzeweg-Zuid is afgesloten, wordt er een omleiding ingesteld. Die gaat via de Wesselseweg – Van Zuijlen van Nieveltlaan –  Stationsweg – Baron van Nagellstraat – Mercuriusweg. Dit wordt met omleidingsborden aangegeven. Fietsers en bromfietsers kunnen wel gebruik blijven maken van de Hanzeweg-Zuid tijdens de aanleg van de rotonde.

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen