Nieuw ontwerp Pastoriebos in december opgeleverd

Foto: Barneveld.nieuws.nl

Succesvol participatieproces met de buurt
Nieuw ontwerp Pastoriebos in december opgeleverd

VOORTHUIZEN – Vanaf eind december is het nieuwe Pastoriebos nabij de Hervormde Dorpskerk in Voorthuizen te bewonderen en toegankelijk voor iedereen. Er is hard samengewerkt tussen inwoners en gemeente om tot een prachtig ontwerp te komen. Op dit moment is de gemeente bezig met de laatste voorbereidingen voor het herstel van het Pastoriebos.

Het co-creatieproces voor het opstellen van het ontwerp en een uitgebreid beplantingsplan is succesvol afgerond. Met de selectie van aannemer Wencop Hoveniers en de kapvergunning aanvraag staat niets meer in de weg voor de uitvoering van het herstel na het broedseizoen.

Wethouder Mijntje Pluimers is erg enthousiast: “Met het Pastoriebos laten we zien dat we gaan voor kwaliteit van het groen in Voorthuizen. Samen met de inwoners werken we hard aan het verbeteren van het groene hart. We zijn de afgelopen jaren intensief bezig geweest om Voorthuizen nog mooier te maken. Soms lijkt het dan allemaal wat tegen te zitten, maar met dit hernieuwde Pastoriebos wordt deze historische plek weer minstens zo mooi als vroeger.

 Definitief Ontwerp

Samen met de omgevingswerkgroep zijn we in een co-creatieproces tot een definitief ontwerp gekomen. Nadat de gemeenteraad eind 2023 was geïnformeerd is een drietal aannemers uitgenodigd om een voorstel in te dienen. Waarna een keuze is gemaakt voor Wencop Hoveniers voor de uitvoering van dit project.

 De Rozelaar en Ons Bedrijf

Samen met De Rozelaar en Ons Bedrijf worden vogelhuisjes en een picknickbank gemaakt. Samen met de lokale scholen in Voorthuizen worden deze vogelhuisjes beschildert. Onder begeleiding van de gemeentelijk vakspecialist groen en beheer worden die opgehangen en geplaatst in het nieuwe Pastoriebos.

Het historische kerkenpad door het bos richting de Dorpskerk blijft gehandhaafd. Bij de entree ter hoogte van de hoek Rembrandtstraat – Jan Steenstraat komt een houten picknickbank. Verder worden er egelverblijven, eekhoornhuisjes, takkenrillen en insectenhotels aangelegd en komt er een grote zwerfkei aan het begin van het kerkenpad om auto’s te weren.

 Na 15 september

Vanwege het broedseizoen mogen verschillende bomen pas na half september worden gekapt. De daadwerkelijke uitvoering van het ontwerp zal dan ook direct daarna beginnen. De verwachting is dat de werkzaamheden aan het Pastoriebos eind december 2024 voltooid zijn. Ter afsluiting van dit project wordt een feestelijke opening georganiseerd.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen