Een oogje in het zeil houden

Foto: Gemeente Barneveld

Column: Een oogje in het zeil houden

Veel uitdrukkingen en gezegden, die we vandaag de dag gebruiken, zijn ontleend aan de geschiedenis van ons land. Wat dacht u bijvoorbeeld van: ‘een oogje in het zeil houden’. Dinsdagavond moest ik hieraan denken, toen de coördinatoren van WhatsAppgroepen elkaar ontmoetten in het gemeentehuis. Een boeiende avond waarop we elkaar informeerden over wat er in de wijken en buurten van onze gemeente gebeurt. En dat is veel, beluisterde ik. We hebben een dekkend netwerk van maar liefst 155 WhatsAppgroepen. Als we ervan uitgaan dat gemiddeld zo’n 75 personen lid zijn van zo’n groep, dan hebben we het over misschien wel bijna 12.000 mensen die in hun directe woon- en leefomgeving extra alert zijn. Dat is afgerond 20%. Anders gezegd: één op de vijf inwoners is via een WhatsAppgroep betrokken op een veilige wijk of buurt. En dat betaalt zich uit. Als ik de inbraakcijfers van de afgelopen drie jaar vergelijk met die van jaren daarvoor, dan zijn deze gehalveerd. Natuurlijk is elke inbraak en iedere diefstal er één teveel en je zal er zelf mee worden geconfronteerd… Dat is niet fijn en dat vergeet je ook niet zo gauw. Maar met elkaar weten we, kennelijk, wel extra alert te zijn op verdachte situaties in de wijk.

Samen verantwoordelijkheid nemen voor de veiligheid in de buurt loont dus. En het gaat ook nog verder, zo bleek. Ik hoorde van een oproep in een WhatsAppgroep om uit te kijken naar een verwarde man die na zijn dagelijks wandelrondje niet naar huis kwam. Op de oproep via WhatsApp om naar hem uit te kijken werd direct gereageerd. Hij werd gelukkig snel getraceerd. Dat gold ook voor twee peuters in Voorthuizen; veel mensen hoorden via Burgernet of de WhatsAppgroep dat ze waren vermist en zijn de straat opgegaan om mee te helpen zoeken. Ook zij waren in een mum van tijd gelukkig weer terecht!

Kern van onze WhatsAppgroepen is dat de bewoners in hun wijk afwijkend gedrag signaleren en dat elkaar en de politie melden. Verdachte personen die je een “niet pluis gevoel” geven. Doordat ze bijvoorbeeld langzaam, schijnbaar doelloos op een raar tijdstip en met bijzondere belangstelling voor de huizen rondlopen. Zouden ze op verkenningstocht zijn? Ze maken foto’s, voelen aan poorten, veranderen van looprichting als licht aanspringt of als ze mensen tegenkomen. En spreek je ze vriendelijk aan of je ze misschien kunt helpen, dan reageren ze vaak geschrokken en maken zich snel uit de voeten.

Echter dat onderkennen van verdachte situaties is nog niet zo makkelijk. Ik hoorde dat vorige week een ex-inbreker ’s middags (op klaarlichte dag, dus!) in de wijk Vliegersveld actief was. Niet om écht in te breken, gelukkig. Maar om te kijken of er mensen zijn, die zijn gedrag zó vreemd vinden dat ze toch maar de politie. De hele middag is het stil gebleven. Terwijl hij bést opzichtig te werk ging… Hij liep door tuinen, nam sleuteltjes van een fiets mee, opende schuurtjes en kon zelfs naar binnen lopen in een huis. ’s Avonds, tijdens de informatiebijeenkomst, vertelde hij over hoe hij – ongestoord – zijn gang kon gaan. Ja, verschillende mensen hadden hem wel zien lopen, vonden het ook wel een beetje raar, maar ondernamen toch geen actie. Echt, het helpt als je dan toch even blijft staan, laat merken dat je de betrokkene gezien hebt want je verstoort hun gedrag en dat vinden ze niet fijn.
Een oogje in het zeil houden. Het kan geen kwaad. Niet op de schepen uit de 17e en 18e eeuw en niet in 2020. Het voorkomt erger. Want als we allemaal opletten op wat er in onze wijk of buurt gebeurt, als we melding maken van iets wat “niet pluis” voelt, dan maken we met elkaar een vuist tegen criminaliteit en ondermijning. Dat zorgt voor veilige wijken en buurten in Barneveld. Dan zet de daling van criminaliteit en diefstal door. Dan kunnen we ook nog een ander oud maritiem gezegde van stal halen: “de bezem in de mast”. Teken dat je de zee had schoongeveegd, had vrijgemaakt van vijanden en zeerovers. Zo vegen wij wijken en buurten schoon: geen criminaliteit, geen diefstal, geen vernieling. Een buurt of wijk waarin we een oogje in het zeil houden en omzien naar elkaar.

Bent u nog niet aangesloten bij een WhatsAppgroep in uw omgeving? Kijk even op onze website https://www.barneveld.nl/melden-en-meedoen/whatsapp-groepen. Daar staan ze allemaal en kunt u eenvoudig zien hoe u zich kunt aanmelden voor de groep bij ú in de omgeving. Van harte aanbevolen.

Dr. J.W.A. van Dijk
Burgemeester

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen