Kinderen krijgen meer mee dan je denkt

Over de eettafel in de achterkamer had ze twee grote kleden gehangen. Tot op de grond, want het moet wel echt een tent lijken. Ook de zijkanten had ze met knijpers zoveel mogelijk dicht gemaakt.

Column juffrouw Raadgever

Onder de tafel ‘wonen’ nu haar kleindochter, haar vriendinnetje en een viertal poppen. Sinds vanmorgen zijn ze bezig geweest hun ‘huisje’ in te richten. Inmiddels is het serviesje op een groot theeblad in de zijkant van een boodschappenkrat, die nu als kast dient, uitgespreid. Het inrichten gaf hier en daar nog wel wat overleg. En ze had gemerkt dat haar kleindochter behoorlijk de leiding weet te nemen. Gelukkig kreeg ze niet steeds haar zin. Misschien had ze zich er dan wel mee bemoeit. Wat een opluchting dat het zichzelf steeds weer leek op te lossen. Ze heeft ze net thee, koekjes en een trommeltje snoepjes gegeven. Nu is het helemaal compleet en zullen ze zich wel even vermaken. Vertelde ze me. Ze had me voor deze middag uitgenodigd voor de thee.

Wij gaan tegenover elkaar in het zonnetje zitten. Ook wij hebben thee en koekjes. “Dit is een van de gemakkelijkste oppasmiddagen die ik heb meegemaakt de afgelopen tijd”, verzucht ze. Het komt de laatste tijd regelmatig voor dat er even ingesprongen moet worden. Nu de scholen gesloten zijn maar het werk van onze kinderen gewoon doorgaat zien we het overal gebeuren. Kinderen worden afgeleverd bij de voordeur van Opa’s en Oma’s. En als je elkaar daarmee helpen kunt is dat ook eigenlijk een goede oplossing. Zeker als het ‘veilig’ gebeurt. Elkaar vertrouwen is dan heel belangrijk. Dat hebben ze goed met de kinderen besproken. Geen risico’s alsjeblieft. Het is gezellig twee van die meisjes in huis. We wisselen wat weetjes uit tot onze aandacht getrokken wordt naar de kinderstemmen van onder de kleden. We horen het vriendinnetje zeggen: ”Ik heb het aan mamma gevraagd en zij zei dat omdat de grote mensen niet gehoorzaam zijn, ‘de meneer op de televisie, dat is de baas van Nederland’, wil nu dat we nog meer regels krijgen.” Dan komt het stemmetje van haar kleindochter: Wat voor regels dan? “Nouww, klinkt het andere stemmetje weer, dat je geen visite meer mag krijgen. Soms eentje wel. Dat moet want anders worden er veel te veel mensen ook ziek en dan is er geen plaats meer in het ziekenhuis en dat is niet best. De dokters en de zusters hebben het nu al heel druk, weet je. En dat je niet meer naar buiten mag als het avond is. Mamma zegt dat het een avondklok heet en dat kinderen daar niks van zullen merken. Die liggen dan allang in bed en als die klok stopt dan worden de kinderen en de meeste mensen pas weer wakker.” Even blijft het stil. Dan horen we: ”Ik heb de oplossing. Wij spelen nu dat die klok al moet. Als jij dan bij mij op visite bent zeggen we gewoon dat je mijn zusje bent en dan blijf je ook gewoon bij mij slapen. Zullen we dat doen?”

Wij kijken elkaar aan en onderdrukken een lach. Die kleintjes, ze horen meer dan je denkt. Natuurlijk hebben ze dat op de media gehoord. Gister na de persconferentie van de ministers, had een student al verschillende rand oplossingen geopperd. En zoals nu wel blijkt, niet voor dovemans oren. Onder de tafel wordt thee geserveerd en één van de poppen moet nodig een schone luier. Er klinken huil geluidjes en een poppenmoedertje is druk in de weer.

Het besef dat kinderen in hun spel zelfs de maatregelen tegen het virus naspelen geeft wel aan hoeveel indruk het op hen maakt. Staan we er wel genoeg bij stil hoeveel het met ze doet dat ze niet naar school mogen en dus ook hun vriendjes en vriendinnetjes niet spontaan kunnen zien. En hoe de ernst van alles tot hen doordringt. Als we zo uit dat kindermondje kort en bondig horen over het hoe en wat, is het voor die kinderen naar ons gevoel heel heftig. Zouden ze ook in de gaten hebben dat al zoveel mensen het virus niet overleefd hebben. Laten we hopen dat, dat erge niet ook in hun spel komt. Het hele gebeuren rondom de pandemie zal hun leven mede vormgeven. Wij ouderen zullen de boodschap op de goede manier aan hen moeten overdragen. Dat zal niet meevallen.

Met vriendelijke groet juffrouw Raadgever

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen