Cultureel uitje ín het verzorgingstehuis

Het Oude Ambachten & Speelgoed Museum biedt op 1 februari 2022 aan alle inwoners van de zorginstellingen van de gemeente Barneveld een ‘digitale rondleiding voor Senioren’ aan.

Door de uitbraak van corona kwam het museum met het idee om een museumbeleving voor in de tehuizen en zorginstellingen op te zetten, gezien de groepsuitjes voor de inwoners nu ook vaak niet doorgaan en ze de afgelopen maanden vaak bijna geen kant uit konden. “Daar wilde we graag iets positiefs voor doen” aldus het museum. “En nu het museum ook vaak leeg was, hebben we die leegte benut voor filmdagen in het museum” vervolgt Wendy Bakker. De film wordt deze maand gratis aan alle verzorgingstehuizen in de Gemeente Barneveld aangeboden.

 Echt lokaal

De keuze van de ambachten en de verhalen per ambacht zijn geschreven door een aantal museummedewerkers en -vrijwilligers. De film is dit najaar in het museum opgezet door de lokale Barneveldse multi-media organisatie ‘Motion Supply’ (ook wel bekend van de Barneveldse Escaperoom die recentelijk werd gelanceerd).

De rondleiding is mede mogelijk gemaakt door de financiële ondersteuning van onder andere het Rabofonds, Fonds1845 Barneveld en het Maatschappelijk Cultuurfonds van de gemeente Barneveld, die allen ook geloofden in dit project.

Wat kan men zien? 

De film laat in ca. 38 minuten een 12-tal ambachten van het museum zien. De museumgids Wim neemt de oudere kijkers mee naar vroegere tijden en laat veel attributen van dichtbij zien. Ook wordt er op een aantal items ingezoomd en zijn er diverse oude zwart-wit beelden te zien om zo de kijker nog even mee terug te nemen naar het verleden.

Vereenzaming tegengaan

“De start van de corona uitbraak gaf bij ons aanleiding om te denken over het onderwerp ‘hoe krijgen wij het museum dan naar die (senioren) doelgroepen die nu niet bij ons kunnen/mogen komen’. Zeker ook gezien onderwerpen als vereenzaming en verbinden steeds grotere issues in de samenleving worden wanneer er niets mag of kan. Deze onderwerpen speelden steeds meer naar ons idee en daar wilde we graag wat aan doen”, aldus Wendy Bakker van het Ambachten Museum.
“Wij hopen dat de ouderen van de gemeente Barneveld vanaf de eigen locatie toch kunnen genieten van ons museum, zeker nu corona wederom de samenleving langer in zijn greep houdt dan vooraf gedacht. ”

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen