OP AFSTAND (1,5 meter)

Elke dag horen wij ze. Soms wel twee keer op een dag; de klokken van de Oude kerk in het dorp Barneveld. Het teken dat er iemand wordt  begraven. Ook denk je nu gelijk aan die verschrikkelijke ziekte Corona.

Veel mensen denken bij het horen van de klokken dat er een rouwdienst is in de kerk. Omdat wij  ons kantoor hebben aan de voet van de kerk weten we dat het iets anders betekend en dat het nu nog betekenisvoller is.  Als de klokken luiden is dat een groet op afstand aan de overledene.  Zodra de rouwstoet vertrekt van huis naar de begraafplaats wordt de familie als het ware begeleid op afstand. Zodra de familie is aangekomen op de begraafplaats zwijgen de klokken; we gaan begraven.

In deze tijd zijn uitvaartbegeleiders druk bezig om uitvaarten op afstand te verzorgen. Afgelopen week was ik deelgenoot van zo’n uitvaart. Mijn studie collega Marco van der Straten schreef er het volgende over;

“En zonder twijfel zo gaaf om te doen. Het is een hele puzzel in deze tijd, maar het is gelukkig toch een warm en persoonlijk afscheid geworden. Kerkleden waren spontaan (steeds op de juiste afstand) naast elkaar langs de weg gaan staan toen we er met de stoet doorheen reden, heel tof. Iedereen zoekt naar een manier om toch mee te  (be)leven. Mooie kaartjes met antwoordenveloppen met de rouwkaart meegestuurd, waarop mensen hun herinnering kunnen delen. Livestream vanuit de kerk (met 3 camera’s) en videoregistratie op de begraafplaats, opa door kleinzoons op de schouders gedragen, door de kinderen en echtgenote met touwen laten delen, etc… het was super bijzonder!

Wat is ons vak toch mooi om juist in deze tijd er te mogen zijn voor de naasten.  Als we iets voor u mogen betekenen….

Alberta Vink en Jan Torn

Infina Uitvaartzorg

06-51453137

www.infinauitvaartzorg.nl

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen