Laatste handtekening markeert start van Hub for Insect Knowledge

Foto Ruben Meijerink / APA FOTO Pieter Rouweler, Entomolie laat de made van de zwarte soldaat vlieg en de krekel zien.
Foto: APA Foto

Betrokken partijen verbinden zich aan Hub for Insect Knowledge

Op woensdag 17 juni heeft Hans van der Pas, burgemeester Rhenen en bestuurlijk verantwoordelijk voor Eiwittransitie, de intentieverklaring voor de Hub for Insect Knowledge ondertekend (HIK) namens Regio Foodvalley. De andere partijen hebben, in verband met coronavirus, de intentieverklaring online ondertekend. De betrokken partijen hebben hiermee afgesproken om gezamenlijk vorm te geven aan het HIK, een kennisknooppunt binnen de insectensector die ontwikkelingen bundelt, deelt en stimuleert.

De insectensector is een nog jonge sector die zich langzaam ontwikkelt. De huidige sector is versnipperd en verspreid. De behoefte is om meer samenhang tussen de verschillende partijen te creëren. Het HIK kan hier een rol in spelen, maar ook een bijdrage leveren aan een duurzame eiwit- en landbouwtransitie. Hans van der Pas is bestuurlijk verantwoordelijk voor Eiwittransitie in Regio Foodvalley: “Wij hebben uitgebreid onderzoek gedaan naar de haalbaarheid om een kennisknooppunt voor insecten op te zetten. En deze behoefte is er. Samen met de andere betrokken partijen gaan we aan de slag. We gaan nu vervolgstappen nemen om activiteiten te bundelen en partijen te verbinden”.

Betrokken partijen

De partijen die de intentieverklaring hebben ondertekend zijn: Aeres, Coöperatie De Valk Wekerom, Insectcentre, Insectlab/HAS Hogeschool, LTO Gelderse Vallei, New Generation Nutrition, Poultry Expertisecentrum, Wadudu, Wageningen University & Research Centre en Regio Foodvalley. De andere betrokken partijen zijn: Feed Design Lab, ForFarmers, Jansen Poultry Equipment, VENIK.

 HIK

HIK is het verzamelpunt voor kennis en vragen van en voor partijen die actief in insectensector zijn voor feed, food en non-food. Het doel van HIK is om de sector versneld te laten groeien door partijen te verbinden en bestaande en nieuwe kennis efficiënter te ontwikkelen en te bundelen.

 Eiwittransitie

Regio Foodvalley wil een omgeving realiseren waarin gezond en duurzaam voedsel bijdraagt aan een gezond leven van haar inwoners. De groei van de wereldwijde vraag naar vlees leidt tot een stijging van de vraag naar grondstoffen voor diervoeding. De productie en het transport hiervan (bijvoorbeeld soja) heeft grote negatieve impact op het klimaat. Het wereldwijd voedselsysteem moet veranderen. Dit kan door het bestaande systeem fors te verduurzamen en door grote systeemveranderingen door te voeren. Eiwittransitie is daar één van. Dit betekent dat er andere eiwitbronnen benut moeten gaan worden voor diervoeding en ons eigen voedsel.

 

 

 

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden