Patiënten hebben recht op online inzage van hun medisch dossier

Foto:

Patiënten hebben vanaf 1 juli het recht om online hun medisch dossier van de huisarts te bekijken. Gewoon thuis via de eigen telefoon of computer.

Patiënten zien bijvoorbeeld het advies van de huisarts, een lijst met hun medicijnen of uitslagen van bloedonderzoek. Hierdoor wordt het makkelijker om samen met de huisarts te praten over de eigen gezondheid en om een keuze te maken over de behandeling.

Zo werkt het
Als patiënten online hun medische gegevens willen inzien, dan dienen zij in te loggen op een patiëntenportaal of in een persoonlijke gezondheidsomgeving (PGO). Dit kunnen zij aangeven bij hun eigen huisarts, waarna ze per brief of per e-mail instructies ontvangen om in te kunnen loggen. In het patiëntenportaal ziet de patiënt de gegevens van de huisarts. In een PGO ziet de patiënt ook gegevens van andere zorgverleners, zoals het ziekenhuis. Patiënten kiezen zelf welke PGO zij willen gebruiken en welke medische gegevens zij willen zien in een PGO.

Veilig gegevens uitwisselen
De medische gegevens zijn goed beveiligd. Alleen de medewerkers van de huisartsenpraktijk en de patiënt zelf hebben toegang tot deze gegevens. De huisartsen roepen hun patiënten op om voorzichtig te zijn met het geven van de medische gegevens aan anderen. Zij adviseren hun patiënten om de inloggegevens altijd geheim te houden en nooit zomaar hun gegevens te geven aan bedrijven die daarom vragen.

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden