Fototentoonstelling ‘Bomen in Beeldspraak’ op De Hoge Veluwe

Deze Foto's mogen na overleg met Mark Kohn gebruikt worden, zolang als de publicatie directe betrekking heeft op het bomen project Bomen in Beeldspraak. Mark kohn [email protected] 0617498888, Bomen in Beeldspraak is een samenwerkingsproject voortgekomen uit de omvangrijke fotoserie Trees That Bark van fotograaf Mark Kohn. Dichters Myrte Leffring en Vicky Francken, beiden verbonden aan po‘zietijdschrift Awater, hebben zich laten inspireren door de bijzondere boomschorsfotoÕs van Mark Kohn. In de combinatie van beeld en taal, doen zij ieder op hun eigen wijze een poging de taal van de boom te verstaan. Hier op De Hoge Veluwe kunt u kijken wat u kunt verstaan.. Gefascineerd door de gedachte dat planten, net als wij, met elkaar kunnen communiceren, en elkaar wie weet ook liefhebben, begon Mark Kohn in 2017 met het fotograferen van boomschorsen. In eerste instantie deed hij dat puur om de wonderlijke schoonheid van de natuur vast te leggen. Gaandeweg raakte hij ge•nspireerd door het werk van schrijver Peter Wohlleben en boomwetenschapper Suzanne Simard, en ging hij op pad om de ÔentiteitenÕ van de bomen vast te leggen. Natuurlijk realiseert hij zich goed dat de menselijke karaktertrekken die hij in zijn fotoÕs tot uiting laat komen, niets te maken hebben met de entiteit van de bomen zelf. Het is slechts een poging om, via de weg van de herkenning, begrip te katalyseren voor andere levensvormen die net als wij de evolutie hebben doorstaan. Is communicatie de sleutel tot hun overlevingssucces? Peter Wohlleben, een Duitse boswachter en auteur van de bestseller Het verborgen leven van Bomen betoogt dat, zodra je nog maar een voet in het bos zet, de bomen aan de andere kant van het bos dat kunnen waarnemen. Dit doen ze via hun wortels en de samenwerking met zwammen die kilometers lang kunnen zijn. Waarschuwingssignalen worden uitgezonden en ontvangen. Wohlleben noemt dit het ÔWood Wide WebÕ, het internet van de natuur. Hij ontdekte dat bomen die soms decennia bladloos op de grond liggen, in leven worden gehouden door de omringende bomen die de stakker voorzien van voedingsstoffen. Boomwetenschapper Suzanne Simard, dochter van een Canadese houthakker, heeft haar hele leven gewijd aan onderzoek naar bomen. Ze injecteerde bomen met radioactief materiaal om te zien tot hoe ver in het bomen-communicatiekanaal die actie meetbaar was. Ook onderzocht ze de groeiresultaten van jonge planten waarvan de zaden elders waren opgekweekt samen met soortgelijke zaden uit de regio. Alle werden later teruggeplant rondom de moederboom. Wat er gebeurde was verbluffend: de eigen zaden van de moederboom deden het veel beter dan de ÔvreemdeÕ zaden. Is hier sprake van moederinstinct? Er valt nog zo veel te ontdekken als we onszelf daarvoor open stellen.
Foto: Hoge Veluwe

HOENDERLOO – Expositie ‘Bomen in Beeldspraak’, met foto’s van Mark Kohn en gedichten van Myrte Leffring en ­Vicky Francken. De tentoonstelling van bijzondere boomschorsfoto’s is deze zomer te zien midden in de natuur van Het Nationale Park De Hoge Veluwe.

‘Bomen in Beeldspraak’ is een samenwerkingsproject van fotograaf Mark Kohn en dichters Myrte Leffring en Vicky Francken. Gefascineerd door de gedachte dat planten, net als wij, met elkaar kunnen communiceren, begon Mark Kohn in 2017 aan zijn project Trees that Bark, een zoektocht om andere levensvormen in het bos een gezicht te geven, door het fotograferen van boomschorsen. Beide dichters hebben bij iedere boom een gedicht geschreven en wekken zo de geheimen van het bos tot leven.

De vrije natuur van Het Nationale Park De Hoge Veluwe is bij uitstek geschikt als expositieruimte voor deze unieke tentoonstelling. De combinatie van kunst en natuur sluit goed aan bij de visie van de stichters van het Park; Anton en Helene Kröller-Müller.

Kijken, lezen of luisteren
Wandelend op het pad achter het Museonder, komen bezoekers zeventien houten frames tegen. In elk frame hangen twee foto’s met bijbehorende poëzie. Lees het gedicht of scan de QR-code om de dichters te horen voordragen. De outdoor fototentoonstelling is tot 18 september te zien, op de wandelroute achter het Museonder in het centrum van Het Nationale Park De Hoge Veluwe.

Kijk voor meer informatie en de complete activiteitenagenda op www.hogeveluwe.nl. Voor meer achtergrondinformatie over het project ga naar www.kohn.nl/bomen.

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden