Week tegen Kindermishandeling: regionale en lokale aanpak kindermishandeling

Foto: Barneveld.nieuws.nl

Met de Week tegen Kindermishandeling (20 – 26 november) wordt landelijk aandacht gevraagd voor het veel te hoge aantal kinderen dat opgroeit in een onveilige gezinssituatie.

Jaarlijks worden in Nederland circa 119.000 kinderen verwaarloosd, mishandeld of misbruikt. Dat is gemiddeld 1 kind per klas. Tot aan het 3e kwartaal van dit jaar ontving Veilig Thuis Gelderland Midden 145 adviesaanvragen en 135 meldingen over een vermoeden van kindermishandeling uit de gemeente Barneveld. Het aantal adviesaanvragen en meldingen stijgt al een aantal jaren. Dit betekent dat mensen zich steeds meer bewust zijn van signalen die kunnen wijzen op kindermishandeling en daar ook daadwerkelijk iets mee doen.

Regionale en lokale aanpak tegen kindermishandeling

De zeven gemeenten in de regio Foodvalley trekken gezamenlijk op in de jeugdhulpverlening. Dit doen zij in het samenwerkingsverband JeugdFoodValley. Ook is in 2022 één van de elf proeftuinen Jeugdbescherming gestart in de regio Foodvalley. In de elf proeftuinen van jeugdzorgregio’s in Nederland wordt een verbeterde samenwerking en een vereenvoudiging van de jeugdbeschermingsketen beproefd. Begin 2024 worden de eerste bevindingen uit de proeftuin in FoodValley bekend gemaakt.

De gemeente Barneveld stimuleert ook dat alle maatschappelijke organisaties die met kinderen werken een aandachtsfunctionaris huiselijk geweld aanstellen. Deze aandachtsfunctionaris vraagt aandacht voor het onderwerp binnen de eigen organisatie en dient als vraagbaak voor collega’s die lopen met ‘onderbuikgevoelens’ over kinderen waar zij mee werken. Inmiddels zijn er binnen de gemeente Barneveld 132 aandachtsfunctionarissen huiselijk geweld aangesteld.

 2-daags congres voor professionals

De gemeenten Barneveld, Nijkerk en Scherpenzeel organiseren deze week gezamenlijk een 2-daags congres voor professionals over het thema. Op het programma staat de theatervoorstelling “One Woman”, van Truusje Grana Rodriquez van Zanten. Zij liet haar kinderen vrijwillig uit huis plaatsen vanwege huiselijk geweld. De deelnemers nemen deel aan workshops van o.a. Veilig Thuis Gelderland Midden, Moviera en Jeugdbescherming Nederland. Ruim 95 professionals hebben zich aangemeld voor het congres.

Wethouder De Heer: “Kindermishandeling is een complex en hardnekkig probleem. We worden ons steeds meer bewust van de signalen en onze verantwoordelijkheid om daar iets mee te doen. Het aanpakken van huiselijk geweld heeft onze continue aandacht nodig. Met het jaarlijkse congres voor professionals, de proeftuin binnen de jeugdbescherming en het aanstellen van aandachtsfunctionarissen huiselijk geweld werken we met elkaar aan een gerichtere aanpak tegen kindermishandeling. We moeten die cirkel van geweld doorbreken, want ieder kind verdient het om veilig op te kunnen groeien.”

Deel vermoedens
Áls kinderen al laten merken dat ze te maken hebben met huiselijk geweld of misbruik, dan doen ze dat niet allemaal op dezelfde manier. Daarom is het van belang om signalen te herkennen. Signalen zijn onder andere: vaak ziek zijn, er moe uitzien, blauwe plekken of littekens hebben, vieze of kapotte kleding aan hebben, wegkijken bij oogcontact, in een eigen wereldje leven en bijvoorbeeld niet aangeraakt willen worden.

Heeft u een vermoeden dat een kind wordt mishandeld? Blijf er niet mee rondlopen. U staat er niet alleen voor. Neem contact op met Veilig Thuis. Bel 24/7 met 0800 2000 voor advies of kijk op www.veiligthuisgm.nl voor meer informatie. Dit kan ook anoniem.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen