Bijzondere angstige momenten voor persfotograaf ASMedia en vriendin in Lunteren

Drie aanvallers en een shovel die aan komt op de achtergrond
Drie aanvallers en een shovel die aan komt op de achtergrond
Foto: ASMedia

LUNTEREN – De bizarre aanval op persfotograaf Timothy en zijn vriendin in het buitengebied van Lunteren is gefilmd met de dashcam in zijn auto.

Het stel zat samen in de auto toen die met een shovel een sloot werd ingeduwd. Dat gebeurde nadat ze waren bedreigd door een groep omstanders die met stokken sloegen.

Terwijl de auto met de shovel werd opgetild probeerde de fotograaf Timothy van ASMedia de politie te alarmeren. Beiden zaten maandagavond na de shovelactie bekneld in hun auto die op de kop in de sloot lag. Omdat Timothy tijdens de aanval zijn dashcam liet aan staan, is alles gefilmd.

De persfotograaf en zijn vriendin stonden tijdens de aanval doodsangsten uit. “Toen we op de kop lagen in de auto dacht ik echt: wat als ze nu komen?” Pas toen Timothy een brandweerman zag, besefte hij dat de nachtmerrie voorbij was.

Wij tonen alleen een print van de opname omdat de beelden zeer heftig zijn.

Timothy was in Lunteren om aan de Krommehoekseweg een autobrand te fotograferen. Zijn vriendin was toevallig bij hem. Volgens de politie woedde de brand op de oprit bij een woning. Timothy stond op de openbare weg en ging terug naar zijn auto toen hij door het groepje werd bedreigd.

Verdachten zitten vast

De politie meldt dat de bestuurder van de shovel direct is aangehouden. Hij zit vast en wordt vandaag verhoord. Net als een andere omstander die ook is aangehouden. Deze verdachte zou twee andere persfotografen hebben bedreigd.

Politie en Openbaar Ministerie (OM) geven hoge prioriteit aan de opsporing en vervolging in gevallen van agressie en geweld tegen journalisten. “Journalisten moeten veilig hun werk kunnen doen. Dit gaat alle grenzen over, we accepteren dit niet. Onze collega’s hebben gister goed opgetreden. Het onderzoek is in volle gang”, zegt districtchef Naomi Hoekstra van de politie Gelderland- Midden.

‘Aanslag op de journalistiek en de persvrijheid’

Het Genootschap van Hoofdredacteuren zegt geschokt te zijn door de aanval. “Het gaat hier om een directe en levensbedreigende aanval op twee mensen, maar het is ook een nieuwe aanslag op de journalistiek en de persvrijheid.”

Voor het genootschap is ‘dit een nieuw dieptepunt in de omstandigheden waarin journalisten hun werk moeten doen. Het illustreert de voortdurende dreiging waaronder de journalistiek in Nederland moet werken’.

Burgmeester René Verhulst van de gemeente Ede, waar Lunteren onder valt, laat via zijn woordvoerder weten dat hij dit geweld ontoelaatbaar vindt. Hij is blij met de aanhoudingen.

Persfotograaf en vriendin aangevallen in Lunteren

Bron Omroep Gelderland en ASMedia

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen