Stads-, erf- en tuinvogellezingen

Foto: Henk van Paassen

Natuurcentrum Veluwe organiseert in de maanden augustus, september, oktober en november vogellezingen.

Deze lezingen over stads-, erf- en tuinvogels worden gegeven door een stads- en erfvogeladviseur en gaan niet alleen over de leefomgeving en kenmerken van de meest voorkomende vogels, maar ook over wat mensen in en buiten de stad kunnen doen om meer vogels (en dieren) op het erf, in de tuin en zelfs op het balkon te krijgen. Bij alle lezingen komen ook de vier V’s van Vogelbescherming aan de orde, te weten: voedsel, veiligheid, voortplanting en variatie.

De lezingen beginnen om 19.30 uur bij Natuurcentrum Veluwe, Groot Ginkelseweg 2a, 6718 SL te Ede, en duren, afhankelijk van de inbreng van de deelnemers, ongeveer een uur.

De kosten bedragen € 8,- voor kinderen 8 t/m 12 jaar en € 10,- voor volwassenen.

Deelnemers worden verzocht een halfuur voor aanvang van de lezing aanwezig te zijn.

Kijk voor programma en overige informatie op www.natuurcentrumveluwe.nl

Voor het bijwonen van een lezing is reserveren noodzakelijk.

Reservering en betaling kan alleen via www.natuurcentrumveluwe.nl

Stadsvogellezing

Welke vogels zijn specifieke stadsvogels en wat hebben ze nodig om te overleven? Zomaar een paar vragen waarop je antwoord krijgt tijdens de lezing over stadsvogels. Soms loop je zomaar voorbij aan een merel, een huismus of een spreeuw. Eigenlijk heel gewoon. Maar toch wel bijzonder. Je kunt ze regelmatig bewonderen in een stad of binnen een bebouwde kom. Op de meest gekke plekken kom je ze tegen. In een ongebruikte brievenbus, in het raampje van een toilet of een bocht van een regenpijp. Een typische stadsvogel is de gierzwaluw. Die gebruikt onze huizen als tijdelijk verblijfplaats tijdens het broeden. Ze hebben een bijzondere levensstijl waar tijdens de lezing uitgebreider op wordt ingegaan. De slechtvalk, een echte snelheidsduivel, laat zich steeds vaker in de stad zien en wat heeft deze nodig om daar te overleven. Je hoort het allemaal tijdens deze stadsvogellezing.

De lezing wordt georganiseerd op 25 augustus en begint om 19.30 uur.

Erfvogellezing

Als je het erf van een boerderij opwandelt, het liefst met rommelhoekjes, een huis in een buitengebied met een rijk gevarieerde tuin of een oude boomgaard, dan weet je dat je specifieke erfvogels tegen kunt komen. De steenuil (het kleinste uiltje in Nederland) is daar een mooi voorbeeld van. Een knoestige wilg, een oude hoogstamfruitboom, een oude kippenschuur met enkele verdwenen dakpannen zijn ideale broed- en verblijfplaatsen voor steenuilen. Maar ook de huis- en boerenzwaluw horen op een groot erf thuis. Echte insectenvangers. De één wil een schuur met balken en vliegopening en de ander wil graag onder de rand van een dakgoot nestelen. Deze lezing gaat over vogels die te bewonderen kunnen zijn op een erf of boerenomgeving en wat de bewoners, maar ook omwonenden, eraan kunnen doen om deze vogels een handje te helpen? Zoals bijvoorbeeld huisvesting en/of voedselbronnen creëren. Deze erfvogellezing geeft je daar inzicht in, maar ook over de specifieke vogels van ons boerenlandschap.

De lezing wordt georganiseerd op 8 september, 22 september, 6 oktober en 20 oktober.

Tuinvogellezing

Een tuin, hoe klein ook, een balkon: het trekt altijd vogels. Foeragerend, nestelend, gezellig kwetterend. Ieder stukje groen, iedere struik of boom krijgt bezoek van vogels. In tuinen kom je meestal specifieke vogels tegen. Denk maar eens aan mussen, kool- en pimpelmezen, merels en andere lijsterachtigen, soms een winterkoninkje maar ook een heggenmus. Maar wat zijn nou specifieke tuinvogels? Wat hebben ze nodig om te overleven en wat kunnen wij doen om ze te helpen? Leuke vragen die o.a. tijdens deze tuinvogellezing worden behandeld. Waarin de koolmees iets meer aandacht krijgt. Maar ook de roodborst, want is de roodborst wel zo leuk voor zijn/haar partner? Is de roodborst in de winter dezelfde als in de zomer? J komt het te weten tijdens deze tuinvogellezing.

De lezing wordt georganiseerd op 10 en 24 november.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen