Twee inwoners van Harskamp hebben taakstraffen gekregen

Foto: Barneveld.nieuws.nl

ZUTPHEN- De politierechter in Zutphen heeft woensdag twee inwoners uit Harskamp  van 19 en 17 jaar veroordeeld tot werkstraffen.  Beide broers namen dinsdagavond 28 juni deel aan een boerenprotest tegen de stikstofplannen van het kabinet.

De 19-jarige Harskamper kreeg voor bedreiging van agenten en vernieling van een politiebusje een celstraf van zes dagen. Dat is gelijk aan de tijd die hij al in voorarrest heeft vastgezeten. En een werkstraf van 180 uur opgelegd en een voorwaardelijk rijverbod van negen maanden. Hij moet verder een schadevergoeding van 300 euro betalen. Er was tegen de man eerder een aanklacht van poging tot doodslag, later omgezet naar poging tot zware mishandeling, maar de rechter zag alleen bewijs voor bedreiging en vernieling. Justitie had tegen hem 66 dagen cel geëist, waarvan zestig voorwaardelijk.

De 17-jarige Harskamper moest voor de kinderrechter verschijnen en kreeg een werkstraf van 40 uur, met aftrek van voorarrest. Hij werd vrijdag 1 juli vrijgelaten, drie dagen na de aanhouding op dinsdagavond 28 juni, in afwachting van de rechtszaak. Ook hij werd vrijgesproken van poging tot zware mishandeling. De straf is gelijk aan de eis van de officier van justitie.

De rechter benadrukte bij de uitspraken dat de vrijheid van meningsuiting een belangrijk recht is, maar dat de demonstratievrijheid géén vrijbrief is voor het plegen van strafbare feiten.

Bron:  ANP

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen